Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 10 / Sjukamp
Sofia & de andra löftena

 12 aug, 2013.Av de 36 som startar VM-sjukampen i Moskva har två tredjedelar gjort mer än 6.000 poäng i år. Sofia Linde har vid 18 års ålder lyckas slå sig in i det högklassiga sällskapet och säkrat arvet i en gren som har haft svensk representation under fem senaste mästerskapen, först genom Carolina Klüfts tre raka segrar och sen tack vare Jessica Samuelsson.
     Sofia är ännu ett par hundra poäng ifrån hässelbyerskans bästa mångkamp (6.300, OS i London) och då kan det vara värt att påminna om att Jessica slutade på 17:e plats i Berlin och ett pinnhål högre upp i Daegu. Så hård är konkurrensen och den har i det närmaste skärpts med 19 tjejer över 6.000-vallen senast i Sydkorea.
     Flera av toppnamnen har fallit ifrån under de sista veckorna före VM vilket gör grenen svårtippad. Amerikanskan Sharon Day kommer med bästa resultatet för i år (6.550), men kanadensiska Brianne Theisen med numera andra efternamnet Eaton kan vara nog så taggad efter makens VM-guld. Den enda junioren i Europa som lyckats bemästra Sofia, Nafissatou Thiam, blir intressant att följa liksom de två senaste JVM-ettorna Dafne Schippers och Yorgelis Rodríguez samt Katarina Johnson-Thompson med titlar från Ungdoms-VM och förra månadens JEM22.
     På Inomhus-EM i vintras slutade Sofia så högt upp som på femte plats, före Thiam och en av medaljkandidaterna i Moskva, Julia Mächtig. Täbytjejens förmåga att prestera i de här sammanhangen visar sig också genom att samtliga hennes grenpers är satta vid mångkamper, och det av högsta rang (JVM, JEM, Götzis).
     Startlistorna i öppningsgrenen, 100 meter häck, kl 9.30.