Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 12 / M Längd

 13 aug, 2013.I den manliga längdtävlingen i Moskva är verkligen alla de bästa som tävlat i sommar med – topp-14 i världsstatistiken inklusive regerande OS-mästaren Greg Rutherford och världsmästaren Dwight Phillips. Båda har dock varit skadade och deras form är ett frågetecken. Phillips kom med tack vare att han är just regerande mästare men han har rutinen vilket hans fyra VM-titlar är ett exempel på.
     Till favoriternas skara hör IEM-vinnaren och Rysslands eget hopp Alexander Menkov som i sommar gjort fem tävlingar över 8.30 med nya perset 8.42 i topp. Det placerar honom tvåa i världsstatistiken bakom Mexicos Luis Rivera (8.46).
     Michel Tornéus var i fjol OS-fyra och EM-trea och satte i vintras svenskt rekord två gånger om på vägen till IEM-silvret i Göteborg där hans 8.27 och 8.29 överträffade hans svenska utomhusrekord.
     I sommar har han dock inte fått det att stämma på samma sätt och antalet 8-meterstävlingar är två med 8.00 som godkänt årsbästa. I det 29 man stora startfältet i VM placerar det honom på 25:e plats och det lär behövas ett kvalhopp kring årsbästat för att gå till final.
     Den formella kvalgränsen är satt till 8.10 men i de två senaste globala mästerskapen har det räckt med 7.92 (London-OS) resp 8.02 (VM 2011).