Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Det absoluta genombrottet: På Diamond Leaguegalan i Lausanne hade Kim Amb de två längsta kasten.

Det absoluta genombrottet: På Diamond Leaguegalan i Lausanne hade Kim Amb de två längsta kasten.
Foto: Deca Text & Bild

Svenskgren 14 / M Spjut
Tidig stabilitet krävs

 14 aug, 2013.De svenska spjutkastarna har en historia av nio VM-finaler, där Dag Wennlund stått för över hälften av poängplatserna genom eskaleringen 8-7-6-5 på fyra raka VM från 1987 till Göteborg åtta år senare. Men efter det har vi inte plockat fler spjutpoäng och bara två finaler genom Patrik Bodén och Magnus Arvidsson, som i Osaka, för sex år sen blev tia.
     Den exposén kan vara värd att ha i minnet för att inse vilken utmaning som Kim Amb och Gabriel Wallin står inför under torsdagsförmiddagen.
     33 män kämpar om att få iväg kast på 82.50 som garanterar avancemang eller inom ett par meter därifrån, som är ett mer troligt finalresultat. 2
     Tittar man bara på årsbästa går Kim Amb in som nummer tolv, då den ende före honom i världsrankingen som saknas är Mannio. Finland har satsat på Wirkkala som komplement till Pitkämäki och Ruuskanen.
     Men om man granskar stabiliteten bakom toppresultaten blir bilden en annan. Vesely har sex tävlingar över 85 meter, Pitkämäki lika många över 84, Avramenko över 83 och Amb över 81. Hemmahoppet Tarabin är pålitligast med sju tävlingar över 83 meter, toppat med världsledande 88.84, i genrepet på Luzjnikistadion för tre veckor sen.
     Till Bålstakastarens fördel ska poängteras att han har presterat sina resultat på stortävlingar till skillnad från Avramenko som kastat längst på mindre arr. Till Kims nackdel talar däremot vanan att behöva några kast på sig. Kvalet är för kort för ett crescendo. Ifjol kom han över 80 meter i andra omgången på EM-kvalet, innan han slutade sjua i finalen. I det stenhårda OS-kvalet, där 82 meter inte räckte till, hann Kim med X-71.85-78.94.
     Det var just på EM ifjol som Gabriel Wallin bröt en negativ kvalsvit. Han har i sommar fyra tävlingar över 78 meter och måste nå sin allra högsta nivå för att bygga på en omvänd, positiv svit.
     Kvalgruppernas komposition och starttider.