Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Sofi på plats på Luznjiki-stadion redo för spjutkvalet fredag morgon.

Sofi på plats på Luznjiki-stadion redo för spjutkvalet fredag morgon.
Foto: Deca Text & Bild

Svenskgren 18 / K Spjut
Sofis seniordebut

 15 aug, 2013.För första gången på en kvartssekel har en svensk spjutskasterska kvalat in till VM. För att JVM- och JEM-ettan Sofi Flink även ska kvala vidare till final har 61.50 begärts. Av de 27 spekulanterna är Sofi rankad som nr 17, grundat på årsbästat 60.91.
     Resultatnivån för att nå final har sakta stigit uppemot 60 meter, vid ett par tillfällen strax över. Så långt har Sofi bara kastat två gånger, när hon vann JVM ifjol och på Sollentuna GP kring midsommar. Men så har också Sofi, som är tre år yngre än närmaste medtävlande, visat fantastiska mästerskapstakter och vunnit båda sina internationella juniortitlar i sista kastet.
     Nio av finalisterna från Daegu och lika många från fjolårets OS-final är med i Moskva, men inte grenens stora dominant, Spotakova, som ägnar året till att bli mamma. Av årets 20 främsta resultat står regerande mästarinnan Abakumova för sju och Obergföll för sex. Vad sjävlförtroendet betyder har synts tydligt när båda har darrat vid mästerskap. Ryskan kom till OS med en lång och stabil serie av tävlingar för att plötsligt i finalen inte komma över 60 meter. Hon såg ut att ha hamnat i samma låsning ett tag i början på den här sommaren, men efter att ha vunnit Universiaden verkar det mesta stämma igen.
     Obergföll har nästan aldrig fått ut sitt bästa på mästerskapen, till skillnad från galatävlingar. Hon har till exempel kastat längre i båda sina OS-kval än i finalerna. Under de snart tio år som tyskan har tillhört den yppersta världseliten är det bara ett årsbästa som kommit i ett mästerskap. Av de nio finalerna har fem slutat med silvermedaljer och övriga på placeringarna tre till fem.
     Den enda som har besegrat Obergföll i år är Stahl, och det skedde på de tyska mästerskapen. Stahl är omvänt någon vars toppresultat kommer vid de största sammanhangen och har lett till ett helt otippat EM-guld (2010) och dubbla pallplaceringar i fjol. Ytterligare två stabila kastare är Stahls efterträdare på Europatronen, Rebryk, som besteg pallen i samtliga sex juniormästerskap som underbarnet hann med, men som möjligen var i bättre form i våras, och Mickle, som varit topp-tre på de fyra Diamond League-galorna som australiensiskan varit med i.