Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Musse räds inte väggen.

Musse räds inte väggen.
Foto: Deca Text & Bild

Svenskgren 19 / M Marathon

 17 aug, 2013.Se videointervju med Musse om hans egna tankar och planer inför VM-maran!
     I det första världsmästerskapet förlorade Kjell-Erik Ståhl spurten om bronset. På de efterföljande 30 åren har ingen svensk man placerat sig bland de 20 första i ett VM. Det är en negativ tradition som Mustafa Mohamed kan bryta.
     Prognoserna pekar på drägligare väder än vid det kvinnliga maratonloppet, drygt 20 grader, inte speciellt fuktigt och beskedliga vindar vid starten, kl 13.30 (svensk tid).
     I Stockholm hade Musse det tufft i kvavt väder, men om han kan hålla den nivå och taktiska sinne som han visade under fjolårets två 2:12-maror är en placering bland de 20 första fullt realistisk trots att det vida överstiger hans ranking. I många av VM-marorna har det räckt med tider över 2:20 för en sådan placering, och i andra änden 2:12 som fortast.
     Men det är hela 70 startande eftersom VM-loppet även inkluderar en lagtävling där varje nation tillåts delta med fem löpare. Det gör de fyra starkaste, Kenya, Etiopien, Eritrea och Japan vars 20 deltagare alla utom en har sprungit maran på under 2:10. Men sannolikheten att de alla ska komma i mål är lika med noll. I tjejernas mara som avgjordes i tryckande hetta i lördags bröt mer än var tredje deltagare.
     Musse är en av blott 13 européer det vill säga att vår världsdel utgör inte ens 20 procent av startfältet. De enda två som har hållit högre klass än Musse är (fd) terrängspecialisten Lamdassem och holländaren Butter.
     Av årets 25 bästa maratonlöpare är 13 från Etiopien och 12 från Kenya. Sju av dessa återfinns på lördagens startlinje, men majoriteten utav dem sprang i Dubai, i början på året vilket säger ganska lite om deras nuvarande kapacitet.
     Lägsta odds har Desisa och Kebede. Den förste vann loppet i Dubai och sen även Boston – det är de två enda maror som han har sprungit! Kebede har en desto längre historia med 14 lopp. Han spelade en mycket aktiv roll i tidernas bästa mara, fartleken på OS i Beijing, som vanns av den framlidne Wanjiru. Kebede har vunnit sina två senaste maror, i Chicago och London.
     Men erfarenheten säger att det kan lika gärna bli den mest oprövade av östafrikanerna som vinner och han behöver inte vara från Kenya eller Etiopien, se hur det gick på OS.
     Maratonloppets startlista.