Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- 400m häck innehåller allt jag gillar!

- 400m häck innehåller allt jag gillar!
Foto: Deca Text & Bild

Nu blir det Månadens-vecka!

 22 okt, 2013.Några har säkert reflekterat över att det nog måste ha varit mer än en månad sedan det senaste presenterades en "Månadens friidrottare" här på friidrott.se. Det är en alldeles korrekt iakttagelse, faktum är att det senast hände för mer än tre månader sedan.
     Det finns alltså en hel del att ta ikapp och vi börjar det nu med juni månads val, Niclas Åkerström. Nyckeln till det valet var Niclas inspirerade insats på långa häcken vid Lag-EM-matchen i Dublin i midsommartider.
     Utgångsläget var att han på årsbästa rankades 9:a av de 12 startande och han placerades därför i B-heatet (topp-6 sprang i A-heatet). Vädret var allt annat än inspirerande med regn och framförallt kraftig blåst, dvs precis vad man inte vill ha som häcklöpare där stegrytmen är nyckeln.
     Men det verkade i Niclas bry sig om ens det allra minsta. Han gick på offensiven från start och trots motvind modell vägg på upploppet blev det inte bara heatseger utan så när också nytt personligt rekord. Niclas tidigare två år gamla toppnotering 51.41 missades med en ynka hundradel.
     Med det loppet hade han plockat två placeringar på det statistiska utgångsläget - men det skulle bli mycket mer. För i A-finalen var det bara Estlands Rasmus Mägi som förmådde straffa Niclas 51.42.
     Niclas ordnade till slut alltså hela sju extra pluspoäng jämfört med kalkylen - och eftersom det var landskampens första löpgren visade han verkligen vägen för det svenska laget. En extra inspirationsknuff som när två dagars tävlande kunde summeras gett blågult den slutliga andraplats som innebar säkert avancemang till nästa års Super League.
     I vår Månadens-intervju "Det var helt galet!" ger Niclas själv sin syn på Dublin-loppet och berättar också litet grand om varför det blev lång häck och hur framtidsplanerna ser ut.