Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: Fanny

 24 okt, 2013.Juli var ju framförallt junior- och ungdomsmästerskapens månad med UVM, JEM19 och JEM22. Med tanke på att det rasslade in medaljer och framskjutna placeringar på alla tre ställena rådde det ingen brist på kandidater även om sådana som Sofi Flink, Irene Ekelund och Sofia Linde föll bort på att de redan tidigare blivit Månadens.
     Men BNDG-kriteriet ("bäst när det gäller") stämmer ju inte bara in på dem som tar sig ända upp på prispallen. Att i sitt uttalade säsongsmål - en internationella mästerskapsfinal - krossa det personliga rekordet är också verkligen BNDG. Särskilt om perset även är det svenska juniorrekordet och om resultatet dessutom ger 7:e plats genom tiderna för seniorer.
     Den beskrivningen passar in precis på Ljungbys 18-åring Fanny Roos insats vid JEM19 i italienska Rieti den 20 juli. Hon kom dit med några veckor gamla 15.57 som bäst, gjorde 15.55 i första kvalstöten och sedan 15.63 i både första och andra finalstöten innan det blev 15.82 i den fjärde. Perset/juniorrekordet höjdes alltså med en kvartsmeter.
     Så nog uppfyllde Fanny - som f ö ju alltså har ett år kvar som junior - med eftertryck våra Månadens-kriterier med sin prestation på JEM19!
     I vår Månadens-intervju "Allt kändes lätt den dagen" minns Fanny känslan från JVM-finalen i Rieti.
     PS. När 2013 började var Fannys längsta 14.76 så den sammanlagda förbättringen under året handlade om dryga metern.