Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Vädret, publiken och stämningen!!

Uppifrån: Mathias, Daniel och Moteba

Uppifrån: Mathias, Daniel och Moteba
Foto: Deca Text & Bild

 6 nov, 2013.Mathias Ström pers - Daniel Lennartsson pers - Moteba Mohamed pers!
     Det svenska manliga laget i tresteg i Finnkampen fick utdelning av sällan skådat slag med personliga rekord av alla tre. Så ovanligt och så bra att hela trestegslaget tillsammans blev "Månadens Friidrottare" för september.
     - Ja, det var helt sjukt faktiskt! Vi taggade varandra under tävlingen och vädret, publiken och stämningen var ju allt helt otroligt. Jag har aldrig varit med om nått liknande, man är ju mest van att hoppa småtävlingar helt utan publik som typ Laxaspelen, berättar Daniel som försöker förklara miraklet i trestegsgropen.
     - Egentligen vet jag inte varför vi alla tre lyckades persa just då. Varken jag eller Moteba var särskilt bra innan Finnkampen och Mathias var lite seg innan han kom igång. Men sen bara lossnade det! När en av oss började hoppa bra så svarade den andra, det var så otroligt kul.
     Den analys Daniel gjort av tävlingen är hemmaplansfördelen och publiken. Det lyfte alla tre och fick dem att tagga varandra så till den grad att alla tre överpresterade. Och det var på vippen att det blev en svensk trippelseger.
     - Jag hade ganska låga förväntningar innan Finnkampen och jag hade dragit till ryggen i gymet en vecka innan så jag var osäker på start ända till tävlingsdagen. Men på nått konstigt sätt kändes det bra på inhoppningen och stämningen på Stadion var ju grym! Jag hörde till och med publiken skrika innan jag ens hade landat!
     Mathias var den av de tre som hade haft den bästa säsongen som han också totalt sett är nöjd med. Även han pratar lyriskt om Finnkampen, värmen, publiken och stämningen. Långt ifrån tolv grader och regn i ett gråmulet Helsingfors.
     - Tresteg är ju en adrenalinsport och det fick man verkligen bevis på i Finnkampen. Jag blev fruktansvärt taggad av publiken och man är ju inte så van att hoppa inför så stor publik överhuvudtaget. Finnkampen var lätt den roligaste tävlingen på året, säger Mathias.
     - Jag visste att jag var i bra form och kunde hoppa bra och det är klart att det blir extra kul när alla fick utdelning.
     Motebas alla sex hopp var längre än hans årsbästa och även han var nära att komma över 16 meter när han slutade på perset 15.96.
     - För mig kändes det riktigt risigt innan Finnkampen. Jag hade fått kämpa för att ta mig över 15 meter och jag hade bara haft två veckors bra träning sedan i juli då jag varit tvungen att jobba hela tiden. Men jag tog en ordentlig massage kvällen innan och försökte slappna av och så blev det 15.52 i första hoppet! Sen var det bara att köra på.
     - Hela grejen var ju att ha publiken så nära och vi piskade på varandra ordenligt. Daniel och jag hade en dunderdag helt enkelt och Mathias är ju mycket bättre. När dom andra hoppade bra så kunde jag ju inte vara sämre! Det var en helt grym stämning där inne!
     Att vädret, publiken och stämningen var nycklarna till framgång är alla tre överens om. Även det faktum att en eller två hoppade bra gjorde att den tredje också lyckades prestera. Psykologisk prestationshöjning på hög nivå alltså.
     Att Finnkampen också betytt enormt mycket för inspirationen och träningen för Mathias, Daniel och Moteba går inte heller att ta miste på. Alla tre berättar om en höstträning som de aldrig varit i närheten av tidigare. Ännu ett bevis på att framgång leder till inspiration som i sin tur leder till ny framgång.
     Förutsättningarna för de tre Göteborgarna är dock helt olika för tillfället. Mathias heltidssatsar på friidrotten och lyckas precis få ihop vardagsekonomin. Daniel heltidsstuderar och skriver uppsats sista året på juridiklinjen. Och Moteba heltidsjobbar med IT-support.
     Alla tre har sina egna speciallösningar för att kunna göra det som de älskar mest – att hoppa långt i tresteg.
     Och alla tre har också fått en riktigt kick och motivationshöjare inför 2014 med höga mål:
     - Att ta mig till EM i Zürich är mitt mål! (Mathias)
     - EM i Zürich är inte helt omöjligt! (Daniel)
     - Dunderpersa över 16 meter ska jag bara göra! (Moteba)