Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Det var fyra år sedan sist och då var det 800m-trion Anton Asplund (152), Joni Jaako (109) och Johan Walldén (110) som trippelpersade och som därigenom även säkrade den totala landskampssegern!

Det var fyra år sedan sist och då var det 800m-trion Anton Asplund (152), Joni Jaako (109) och Johan Walldén (110) som trippelpersade och som därigenom även säkrade den totala landskampssegern!
Foto: Deca Text & Bild

3 x pers i Finnkampen

 21 nov, 2013.För en tid sedan presenterade vi den manliga trestegstrion i Finnkampen som "Månadens" i september med deras imponerande "kollektiva" lyft - alla tre förbättrade sina pers med ett par-tre decimeter - som motivering.
     Då uppstod automatiskt frågan när det tidigare hänt i Finnkampen att alla tre svenskarna i en gren persat samtidigt. En fråga vi knappt hann formulera innan det droppade in mejl från läsekretsen med tips på svar.
     Och visst hade det hänt några gånger tidigare, men ändå inte speciellt ofta. Direkt överraskande är att det faktiskt blivit litet vanligare med tiden. Annars skulle man ju kunnat förmoda att Finnkampen var en "större grej" för de aktiva förr.
     Men så ser alltså inte verkligheten ut. För av de totalt nio fall som vi med hjälp av tipsen lyckats gräva fram är bara ett enda äldre än tjugo år. Ännu ett bevis på hur starkt Finnkampskänslan fortsätter att leva hos de aktiva ända in i nutid!
     Fördelningen mellan män och kvinnor är 4-5 och man kan väl ana att det till viss del har att göra med att det kommit in i ett antal nya grenar på det kvinnliga programmet. Inte förrän 2000 var det helt jämställt med 18 individuella grenar och 2 stafetter för båda könen.
     I historiken sticker Finnkampen 2002 ut litet extra genom att vi där hade två fall av trippelpers - och det dessutom i samma gren! Det var alla våra 400m-löpare av båda könen som alltså lyckades vara på personlig topp på samma dag och samma plats.
     Läs mer om trippelpers i Finnkampen i vår specialartikel i ämnet!

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2