Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Den som väntar på något gott

 6 jan, 2014.Fast i just det här fallet kan man lugnt säga att det ändå varit på tok för länge eftersom det handlar om svaren och resultaten från Julfrågesporten 2012 som avslutades för nästan på dagen ett år sedan.
     Men nu är det ändå dags för den kraftigt försenade slutredovisningen. Som väl i alla fall några minns var temat för den frågesporten ”Rysk friidrott” med anledning av att det stundade ett VM i Moskva den följande sommaren.
     Totalt var det tjugo frågor av varierande svårighetsgrad som ställdes och som vanligt för vår frågesport fanns samtidigt ambitionen att svaren skulle öka kunskapen – inte minst historiskt - och förståelsen när det gällde temat.
     Därför rekommenderar vi nu alla – alltså inte bara ni som deltog i själva tävlingsmomentet - som vill lära mer om världens näst bästa friidrottsnation att nu kolla in alla frågorna med sina svar.’
     Där finns nämligen massor att lära om t ex den fenomenala allroundsprintern Irina Privalova, den sovjetiska släggkastningens ofattbara både topp och bredd, den politiskt superladdade landskampserien mot USA under ”Kalla kriget” och den märkligt tidigt förlorade styrkan på långdistans.
     Alla frågorna med alla svaren
     Hur gick det då i själva frågesportsmomentet? Jo, ingen lyckades hitta alla de 20 rätta svaren utan det blev en tajt tätklunga med fem man mellan 17 och 19 rätt. I klungan fanns tidigare vinnare som Birger Fält, Birger Fogelberg, Fredrik Rogö och Christer Söderberg plus Andreas Åkesson och Per-Åke Jansson.
     Av dessa var det Christer Söderberg (vinnare 2008) som hade marginalerna på sin sida som ensam på 19 rätt närgånget skuggad av Birger Fogelberg, Per-Åke Jansson och Birger Fält på vardera 18.
     PS. Lättaste frågorna var tydligen nr 6, 12, 16 och 20 eftersom alla som skickade in svar hade rätt. Svårast var kanske litet oväntat nr 14 om andra generationens släggkastare Sedych och Litvinov. Där var nämligen bara en tredjedel av svaren rätt. Det kluriga var att Sergej Litvinov d y faktiskt gjort två nationsbyten under karriären!