Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 4 oktober 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Ungdom på språng: Linda Berntsson!

 30 apr, 2002.Mångfald är ett ord som på ett bra sätt beskriver friidrotten: många olika grenar, åldersklasser och tävlingsformer både ute, inne, på landsväg och i terräng. Alla kan vara med och tävla oavsett nivå och gillar man inte att springa så kanske hopp eller kast passar bättre. Givetvis kan man ju också tävla i flera grengrupper och en som gör det är Varbergs sprinter och längdhoppare Linda Berntsson (foto: Hasse Sjögren) som i vintras tog guld i längd och silver på 60 m i 15-årsklassen vid IUSM i Västerås.
     friidrott.se fick en pratstund med Linda som berättade om sitt friidrottande och hur det fungerar i Varbergs GIF:s friidrottssektion.
     
     Hur kom det sig att du började med friidrott?
     – Exakt hur det gick till vet jag faktiskt inte! Jag är född i Colombia men adopterades och kom tidigt till Sverige och började spela fotboll nästan med en gång. Friidrott började jag lite med vid sex års ålder men det var först när jag var nio som det blev någon riktig träning. Jag har även spelat badminton, handboll, tennis och innebandy. Innebandy spelar jag fortfarande, i klubben WIC-85, och vi hade säsongsavslutning ikväll.
     
     Vilka är dina grenar?
     – Sprint och längd. Mina personliga rekord är 7.94 på 60 m inomhus, 10.31 på 80 m (10.24 i för stark medvind) och 26.26 på 200 m. I längd har jag hoppat 5.53 (5.69 i för stark medvind) med hoppzon och 5.42 inomhus med planka. I sommar blir det 100 m.
     
     Hur ofta tränar du friidrott?
     – På vintern blir det 3–4 gånger i veckan och på sommaren 5–6 gånger per vecka. Vi har dåliga träningsmöjligheter vintertid i Varberg och håller till i en vanlig gymnastiksal, därför blir det inte så mycket träning. Innebandyn är därför bra, den ger snabbhet och kondition. På sommaren tränar vi på Påskbergsvallen.
     – Vi är 13 stycken i åldern 13–19 år i min träningsgrupp där hälften är tjejer och hälften killar. Det är dock bara 4–5 av oss som tävlar. Tränaren heter Csaba Gaal och kommer från Rumänien. Han kom i höstas, innan dess hade vi en tränare som skrev träningsprogram men hade svårt att hinna med att vara på träningarna.
     
     Vad har du för framtidsmål?
     – I sommar är det USM i Huddinge i augusti och efter nian, om ett drygt år, hoppas jag komma in på friidrottsgymnasiet i Malmö.
     
     Har du några idrottsliga förebilder?
     – Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Staffan Strand och Stefan Holm, men framförallt längdhopperskan Fiona May och 400 m-löparen Cathy Freeman!
     
     Berätta lite om din förening, Varbergs GIF!
     – Vi arrangerar framförallt två tävlingar varje år: Varbergsloppet (10,6 km), som genomförs för 21:a gången den 13 juli, och arenatävlingen Getabockspelen den 25 augusti på Påskbergsvallen. Det är en junior/ungdomstävling som också har seniorgrenar. Vår klubbdräkt är röd-blå-vit och vår mest kände friidrottare är häcklöparen Sven Nylander som började sin karriär här. Vi har också en hemsida: www.friidrott.varberg.se!
     
     Vad är det bästa med friidrott?
     – Det passar alla eftersom det finns många grenar att välja på! Killar och tjejer kan träna tillsammans och fast det är en individuell idrott så är det en härlig sammanhållning och det finns lagtävlingar också! Sen är det ju en stor sport som visas på TV vilket är kul.
     
     Hur skulle man kunna utveckla och göra tävlingarna ännu intressantare?
     – När det är friidrott på TV så får man ju ofta se repriser. Det skulle var roligt om man filmade under t ex USM och sedan visade det på storbilds-TV på kvällen så alla kunde se! När man tävlar så missar man ju mycket av alla annat som händer på arenan.
     
     Vad tycker du om webbplatsen friidrott.se?
     – Den är bra eftersom den uppdateras ofta, jag är inne flera gånger om dagen! Det skulle kunna vara lite mer information om t ex vart man kan åka på träningsläger utomlands och var det finns ungdomstävlingar utomlands i t ex Norge, Danmark och Tyskland. Det kunde gärna vara lite mer bilder. Jag tycker det är bra att det är stor variation på innehållet i notiserna och när de ligger i mittspalten så läser man om friidrottsämnen som man annars inte skulle läsa. På så sätt missar man ingenting!
     
     Friidrott.se avslutar med att testa Lindas regelkunskaper med två frågor och svaren kommer blixtsnabbt! Fråga 1: Får en längdhoppsdomare döma övertramp även om det inte finns något märke i övertrampsvallen (plastelinan)? Fråga 2: Hur lång tid har en längdhoppare på sig att utföra hoppet från det att han/hon uppmärksammats på att det är hans/hennes tur?
     
     Rätt svar: Ja resp 1 minut.
     
     friidrott.se tackar Linda för pratstunden och önskar henne lycka till!
     
     Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 27.9 - 4.10

Förra veckan
Veckan 20.9 - 27.9

Två veckor sedan
Veckan 13.9 - 20.9