Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: alj

Hela uppländska historien!

 10 apr, 2014.1912 genomförde nybildade Upplands Idrottsförbund de första DM-tävlingarna i friidrott och nu har detta dryga sekel av uppländsk friidrott fått en mäktig dokumentation i boken "Upplandsbästa i friidrott genom tiderna".
     Basen i boken är som titeln anger en genom-tiderna-statistik, som är den djupaste och mest detaljerade som publicerats för något distrikt i Sverige. Listorna omfattar i de flesta grenarna över hundra resultat - och det med fulla detaljer modell Sverige-Bästa (dvs födelsedatum för personen och placering, plats, datum, vind m m för resultatet).
     Men boken innehåller mycket mer än så: Alla DM-segrare och distriktsrekordens utveckling plus Upplands alla svenska mästare, alla svenska rekord och alla OS-starter. Dessutom översiktsartiklar om den historiska utvecklingen för den manliga resp kvinnliga friidrotten i Uppland. Och förstås många bilder.
     Med ett så digert innehåll säger det sig självt att det inte handlar om något litet tunt häfte utan om en bok på över 300 sidor i A4-format!
     Bakom detta verk står Sören Winge och Bengt-Göran Österdahl som alltsedan de för drygt 30 år sedan gav ut häftet "Uppländsk 50-bästa genom tiderna" (120 sidor A5) genom fortsatt idogt arkivforskande byggt ut och fördjupat materialet.
     Boken finns att beställa från författarna (klicka på namnen ovan för mejladresserna!) för ofattbart billiga 200 kr (exkl porto). För den som är intresserad av svensk friidrottshistoria - oberoende av ev anknytning till Uppland - finns därför ingen anledning att tveka om att skaffa "Upplandsbästa i friidrott genom tiderna"!

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9