Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Kommer kvinnorna närmare?

Paula Radcliffe var snabbare än alla brittiska män i London Marathon när hon 2003 satte världsrekordet 2:15:25.

Paula Radcliffe var snabbare än alla brittiska män i London Marathon när hon 2003 satte världsrekordet 2:15:25.

 23 apr, 2014.När Rita Jeptoo i måndags i Boston rusade i mål på en tid bara drygt 10 minuter sämre än herrsegraren Meb Keflezighis kändes det ovanligt "tajt". Och det inte bara kändes så, kollar man tillbaka i den moderna historien ligger "normalgapet" i de stora loppen på drygt 15 minuter.
     I vår specialartikel "Radcliffe bäst - även relativt" har vi för de stora moderna världsmarorna sammanställt de minsta gapen mellan manliga och kvinnliga segertiderna. Och på den listan hamnar Rita Jeptoos 10:20 i Boston ända uppe på fjärdeplatsen!
     Men suverän i topp är Paula Radcliffe som i sitt världsrekordlopp i London 2003 var inte mer än knappt sju och en halv minut långsammare än sin manliga motsvarighet Gezahegne Abera.
     Studien ger också ett intressant underlag för att testa den "vedertagna sanningen" att den kvinnliga världseliten stadigt jobbar sig allt närmare den manliga toppen rent resultatmässigt. Är det så borde man i sammanställningen kunna spåra en trend att gapen generellt sett krymper.
     Hur det är med det får man alltså också svar på i vår artikel "Radcliffe bäst - även relativt"!