Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Deca Text & Bild

Elias "Månadens" för mars

 13 maj, 2014."Grundkriteriet är helt enkelt att prestationen - eller serien av prestationer - skall karaktäriseras av begrepp som 'positiv', 'glädjande' och gärna också 'överraskande'."
     Så formulerades tanken bakom när vi för tio år sedan - introducerade "Månadens friidrottare" här på friidrott.se. Dvs fokuset ligger på visad utveckling/förbättring och idealet är för förstås "Det stora lyftet".
     Och det är något som verkligen passar in på Spårvägens släggkastare Elias Håkansson för mars månad 2014. För vid säsongsdebuten den 20 mars i Tuscaloosa (Alabama) höjde han sitt tre år gamla personbästa med närmare sex meter till 71.38 - och var därmed bara 14 cm från en plats på topp-10 genom tiderna.
     Och det handlade inte om något enstaka slumpkast utan Elias snittade 69.92 - dvs drygt fyra meter över gamla perset - på sina sex godkända kast.
     Att talangen fanns där hade Elias demonstrerat som ungdom och junior med persen 73.96 med "Fyran", 74.45 med "Femman" och 74.99 med "Sexan" (när han tog JEM-brons).
     Men för som många före honom - och säkert många efter - kom steget från juniorredskapen och juniorkonkurrensen över till seniorbetingelserna att ta ett tag. Men för Elias var det självklart att inte misströsta och ge upp.
     För han tillhör kategorin som fångats av själva utmaningen att ta reda på hur bra man kan bli. Rubriken på vår Månadens-intervju ger en ganska bra sammanfattning av det:
     – Det är längder som driver mig, att utföra grenen på ett effektivt sätt och kasta långt!