Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Jag är mycket explosivare och snabbare nu!

 27 maj, 2014.I oktober flyttade Daniel Ståhl till Växjö för att på heltid träna det han älskar mest, diskus. I Växjö finns nämligen tränaren Vésteinn Hafsteinsson och ett High Performance Center där förutsättningarna för träning är optimala.
     Han har hela tiden tillgång till kastplan, nära till gymmet och till friidrottshallen Telekonsult Arena. Det här är enligt Daniel en av anledningarna till den enorma utveckling han haft till den här säsongen.
     För det kan man verkligen konstatera, att det inte är någon vanlig säsong Daniel har haft hittills. Det var under ett vårträningsläger i Kalifornien som det lossnade. Under en tävling i Chula Vista (nära San Diego) den 27 april fick Daniel till ett riktigt drömkast.
     – Det var ingen fullträff, men det kändes lätt, berättar han.
     Diskusen flög långt, riktigt långt.
     – Jag såg hur den flög fint och rakt. Jag tänkte - jäklar, det här var långt. Minst sextiotvå och en halv.
     Och så rätt han hade, men ändå så fel. Diskusen landade på hela 64.30, ett kast som tog Daniel upp på den svenska topp-tio-listan genom tiderna. Hans glädje var total:
     – Jag hoppade runt och var skitglad.
     Hyllningarna kom från alla håll. Mac Wilkins, legendarisk diskuskastare med bland annat ett guld från OS i Montréal 1976, utnämnde honom till nästa Ricky Bruch.
     – Man blir ju stolt av sådana kommentarer, konstaterar Daniel ödmjukt.
     Att 64.30-kastet inte var någon slumpträff visade Daniel sedan med att kasta 63.09 tre dagar senare och så mäktiga 66.89 ytterligare sex dagar senare.
     Tillbaka till Växjö. Träningen under vintern hade gått bra. Han har kastat mycket och tränat mycket på tekniken. Men det finns en annan sak som också bidragit till hans utveckling:
     – Jag har gått ner mycket i vikt.
     Totalt är det 25 kilo som försvunnit från 2-meterskroppen ned till matchvikten 135 kg. För att kunna kasta långt i diskus i framtiden var viktminskningen ett måste. Och resultatet har alltså inte låtit vänta på sig.
     – Jag är mycket explosivare och snabbare nu. Även styrkan är bättre, liksom smidigheten. Sen är man ju en brudmagnet också, säger han med ett stort skratt.
     En normal vecka innehåller ungefär 20 timmars träning. Först på morgonen är det kastträning i ungefär en timme, medan eftermiddagen tillbringas i gymmet. Utöver det promenerar Daniel så ofta han kan och kör olika fitnessövningar.
     Daniel Ståhl beskrivs av många som en glädjespridare, vilket man också förstår när man pratar med honom. Han har alltid lätt till skratt:
     – Det finns ingen anledning att vara negativ.
     Han tycker också att det är viktigt att vara en förebild för unga kastare.
     – Jag vill att folk ska se upp till mig. Jag vill vara en förebild för knattar som är fem år och som vill börja kasta diskus.
     Vägen till diskuskarriären var inte alldeles självklar. Fram till 14 års ålder spelade Daniel mycket ishockey, men insåg efter ett tag att det blev alldeles för mycket träning.
     Han kände att han inte hann med skolan på det sätt som han ville. Då föreslog hans föräldrar, som var gamla kastare, att han skulle börja med kast.
     Det passade Daniel bra då löpning inte varit hans grej, han har trivts betydligt bättre med att lyfta skivstång. Så en gren där kombinationen med styrketräningen blev naturlig kändes helt rätt för honom.
     – Jag har faktiskt aldrig tävlat i någon annan friidrottsgren än kast.
     Till en början hade Daniel sina föräldrar som tränare. Han och hans syster Anneli följde med föräldrarna till kastplanen i Sätra utanför Stockholm där flera av Stockholms kastare samlades. Och att ha sina föräldrar som tränare var inte några problem alls för Daniel.
     – Det har funkat riktigt bra. Det var alltid roligt på träningarna.
     I och med vårens monsterkast har Daniel nu etablerat sig som internationellt och kvalgränsen till EM i Zürich är passerad med råge. Men än vill han inte ta ut något i förskott vad gäller uttagning till EM-truppen.
     – Det är inte klart än, jag måste få svar från Karin Torneklint först. Men om jag blir uttagen så siktar jag på att ta mig till final, kasta bra och ha skoj.
     I övrigt innehåller säsongen 2014 många höjdpunkter för Daniel Ståhl. SM i Umeå och Finnkampen i Helsingfors är självklara, likaså lag-EM och lag-SM.
     Det långsiktiga målet är dock OS-guld.
     – Jag har sagt att jag siktar på OS i Tokyo 2020, där ska jag vinna. Men även OS i Rio 2016 är ett av mina stora mål, konstaterar Daniel som fyller 22 år senare i sommar och som tävlar i en gren där de bästa åren oftast kommer runt 30.