Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!

1:45.65 och JVM-medalj!!

1:45.65 och JVM-medalj!!
Foto: Deca Text & Bild

 11 sep, 2014.Andreas Almgren var länge främst en lovande fotbollsspelare som gjort fyra ungdomslandslagsläger och en A-lagsträning med AIK. Men friidrotten har funnits där i bakgrunden ända sedan 10-års åldern.
     Till en början testade han, som de flesta i den åldern, många olika grenar, t ex längd, tresteg och häck. Andreas visste att han var snabb och vann ofta löptävlingar i skolan. Så i 15-årsåldern valde han att specialisera sig på löpningen, dock fortfarande som komplement till fotbollen. Och han menar att båda idrotterna har bidragit till varandra:
     – I fotbollen springer man mycket intervaller, vilket har fungerat bra som träning för 800 meter.
     Trots att han har hunnit med ett Ungdoms-VM i friidrott (gick till semi på 800m 2011) var det först för ett år sedan som han lade fotbollsskorna på hyllan och bytte dobbar mot spikar helt och hållet. Det tror han själv är lite av nyckeln till hans framgångar i sommar:
     – Det här var första säsongen som jag bara kunnat träna på och haft en hel försäsong. Tidigare tränade jag löpning två gånger i veckan, annars var det mest fotboll. Förut var jag med på banpassen, men nu har jag kunnat köra mer medeldistansträning där fokus legat på konditionsförbättring.
     Och resultat har det blivit:
     – Genom att förbättra konditionen har jag sänkt mitt personliga rekord med fyra sekunder i sommar!
     Ja, och vilken sommar det har varit för Andreas. Målsättningen inför säsongen var att springa under 1:48, kanske ner mot svenska juniorrekordet. Semifinal på JVM var ett annat mål och i bakhuvudet fanns också en förhoppning om en klarad EM-kvalgräns. Allt detta blev verklighet - och lite till!
     Det började på allvar den 26 juni vid Folksam Grand Prix hemma på Sollentunavallen. På startlinjen stod ett starkt internationellt fält med bl a VM-medaljören Ayanleh Souleiman och EM-tvåan från 2012 Andreas Bube.
     Det var således mycket som talade för att det skulle gå snabbt. Och det gjorde det, inte minst för Andreas. Tiden 1:46.99 innebar nytt svenskt juniorrekord.
     – Det var väldigt roligt. Jag hade persat i mina tre första lopp för säsongen och haft en riktigt bra träningsperiod bakom mig. Så jag drömde så smått om det innan, men det kändes aldrig realistiskt. När speakern redovisade tiden fick jag en chock.
     Sedan bar det av till Eugene i USA där årets junior-VM skulle genomföras.
     – Det var extremt häftigt. Det är en anrik arena med en helt galen publik.
     800m låg sent i JVM-programmet, så Andreas (och 800m-kollegan Kalle Berglund) fick en bra uppladdning för återhämtning och acklimatisering. Den svenska truppen hade startat väldigt bra och hade genom Sofi Flinks silver i spjut också tagit en medalj.
     Stämningen i den svenska truppen var alltså på topp när Andreas och Kalle klev in i tävlingen. Senare på kvällen skulle den svenska medaljskörden kompletteras med Irene Ekelunds silver på 200m.
     Försöken gick alldeles utmärkt, Andreas vann sitt heat med en betryggande marginal till tvåan. I semin gick det lika smidigt, Andreas bevakade sin position och sprang in som tvåa i sitt lopp. Målsättningen med att nå semifinal hade alltså överträffats ordentligt.
     – Att möta de bästa i sin egen ålder är väldigt inspirerande. Jag visste att kapaciteten var bra och jag kunde följa med i snabbt tempo. Men hade det inte gått så snabbt i Sollentuna hade jag nog varit mer defensiv.
     Väl i final visade Andreas ingen överdriven respekt och sprang in som trea i mål. Tiden 1:45.65 innebar en putsning av hans månadsgamla svenska juniorrekord med knappt en och en halv sekund.
     – Den här tiden .... Jag hade hoppats att jag kanske skulle persa med ett snabbt lopp, men några tiondelar från ett svenskt rekord .... Det går inte att beskriva känslan i kroppen just nu, det är helt otroligt, man drömmer nästan, sa Andreas till Aftonbladet efter loppet.
     Tiden tog upp honom som tvåa i Sverige genom tiderna alltså bara två tiondelar bakom rekordhållaren Rizak Dirshe.
     Det var en avslutad fotbollskarriär som bäddade för sommarens framgångar för Andreas. Men visst drömmer han sig tillbaka till fotbollen då och då.
     – Natten före försöken på JVM drömde jag om att jag spelade en match med AIK, så visst saknar jag fotbollen. Dock känner jag att jag gjorde rätt som valde friidrotten och ser en framtid där med en helhjärtad satsning.
     Det är också anledningen till att han valt att vänta med studierna på Handelshögskolan i Stockholm för att kunna ge löpningen en chans.
     – Det finns ett bäst-före-datum som löpare, så det är skönt att kunna göra en satsning på löpningen med ett jobb vid sidan av. Man får se vad man kan göra av det.
     Andreas egen målsättning för framtiden är klar.
     – Jag vill vara med på OS i Tokyo 2020. Men innan dess vill jag slåss om medalj på JEM22 nästa år och kanske kvala till VM. Enkelt blir det inte, men förhoppningsvis blir det inte alltför omänskliga kvaltider!