Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Zhao i aktion på Slottsskogsvallen i mitten på juni - tre och en halv månad senare kastade han nästan tio meter längre.

Zhao i aktion på Slottsskogsvallen i mitten på juni - tre och en halv månad senare kastade han nästan tio meter längre.
Foto: Deca Text & Bild

3:a på Vallen - 2:a i världen

 6 okt, 2014.Så här års med arenasäsongens alla globala begivenheter avklarade och de flesta i världseliten upptagna av säsongsvila är medias fokus flyttat till andra idrotter. Därför är det inte så konstigt att ett spjutkast bara 6 cm från världsårsbästat i torsdags passerade nästan helt obemärkt förbi för oss.
     Till detta bidrog säkert också att han som gjorde det - Kinas Zhao Qinggang - var helt utan tidigare stjärnstatus eller globala meriter.
     Faktum är dock ändå att han vann Asiadens spjutkastning i Incheon på mäktiga 89.15.
     Är Zhao Qinggang alltså ett namn att lägga på minnet för framtida VM, OS och Diamond League-galor? Är han - som det stod i en rubrik hos yle.fri - en "ny superstjärna i spjut"? Eller har han nu redan haft sina "15 minutes of fame"?
     Den senare frågan känns verkligen befogad när man gräver i 29-årige Zhaos tidigare karriär: En VM-start (22:a i kvalet i Moskva-VM), tidigare pers 83.14 och tidigare årsbästa 81.18 (båda gjorda på hemmaplan). I torsdags persade han alltså med sex meter och höjde årsbästat med åtta meter.
     Och det var knappast någon vid årets Folksam GP i Göteborg som såg en 89m-man i vardande i den kille som efter serien X - X - 75.50 - X - X 79.45 kom diskret trea bakom Kim Amb och polacken Chmielak!
     Zhaos plötsliga genombrott väcker förstås frågor. Hur bra är egentligen 89 meter i ett längre tidsperspektiv än bara året 2014? Finns det några liknande händelser tidigare i spjuthistorien att dra paralleller till?
     Dessa och andra frågeställningar behandlas i specialartikeln "En ny spjutvärld?".

Senaste veckan
Veckan 1.12 - 8.12

Förra veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Två veckor sedan
Veckan 17.11 - 24.11