Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Har som synes nu bl a XL-galan i Globen framför ögonen.

Har som synes nu bl a XL-galan i Globen framför ögonen.
Foto: Ryno Quantz

Sanna i 60m häck-historien

 30 nov, 2014.Vintern 2008 satte Susanna Kallur världsrekord på 60m häck när hon sprang på 7.68 vid galan i tyska Karlsruhe. Och det är som bekant ett rekord som fortfarande står sig, Sanna själv har ju inte tävlat de senaste sex åren och ingen annan har heller under mellantiden tyckas ta sig ned på sådana tider.
     När Sanna satte sitt rekord 2008 hade vi en specialartikel "Hur bra är egentligen 7.68?" där vi satte in hennes prestation i ett historiskt sammanhang.
     Nu har Sanna ju berättat att hon - efter det långa skadeuppehållet - planerar att tävla igen den stundande vintern. Det finns därför anledning att uppdatera de sex år gamla sammanställningarna till dagens situation genom artikeln "Vad har hänt på sex år?".
     Det handlar både om traditionella genom-tiderna-listor och om listor som begränsas till personer som fortfarande är tävlingsaktuella. De första säger hur Sanna prestationer står sig historiskt och de senare ger en bild av hur situationen ser ut i nuläget om man vill vara konkurrenskraftig.
     När man ser dessa tabeller är det slående hur bra Sanna var den där vintern 2008. Världsrekordet var förstås höjdpunkten, men nästan mer imponerande är underbyggnaden av ytterligare supersnabba lopp.
     Så att förvänta sig (eller "begära") att Sanna direkt i comebacken skall vara mogen att matcha sig själv årgång 2008 vore orimligt.
     Och det behövs ju inte heller för att hänga med i dagens konkurrens.
     Läs hela "Vad har hänt på sex år?"!