Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 24 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Vad händer egentligen med
OS-programmet?

Börjar på ny kula utan kula?

Börjar på ny kula utan kula?

 12 dec, 2014.Att Internationella Olympiska Kommittén IOK under sin nye ledare Thomas Bach just nu jobbar intensivt med en analys av vilka utmaningar OS står inför i framtiden är allmänt bekant.
     Analysen har många olika infallsvinklar och en självklar frågeställning är hur det idrottsliga innehållet skall se ut. Redan tidigare har vi ju sett hur den grekisk-romerska brottningen blev ifrågasatt men ändå till slut - som det verkade mycket genom att peka på sin historiska position - räddade sig kvar i en avgörande omröstning.
     Men det är nog ändå oundvikligt på sikt att traditionella idrotter allt oftare kommer att få lämna plats för nya, som en slags konsekvens av "tillgång och efterfrågan" i kombination med att OS inte kan tillåtas bli hur stort som helst.
     Fast under en ganska lång period var IOK väldigt välkomnande både till nya närbesläktade grenar inom etablerade idrotter och till helt nya idrotter. En sådan process kan naturligtvis inte pågå hur länge som helst innan en gallring måste till, och det är väl där man nu hamnat.
     Och det har väckt tankar och spekulationer om att friidrotten som på alla sätt är den största OS-idrotten måste krympas. Det intressanta är dock att friidrotten inte på något sätt har skapat den nuvarande "trängseln" annat än genom vår strävan efter att män och kvinnor skall ha samma möjligheter. (Paradoxalt nog samtidigt som nya enkönade grenar har införts i andra OS-idrotter.)
     Genom medier och bloggar sköljer just nu en debatt om det påstådda förslaget att fyra av våra etablerade grenar - 200m, 10000m, tresteg och kula - skulle ha pekats ut som lämpliga att stryka. Vilken sanning - om ens någon - som ligger i detta utpekande är oklart, men vi har hur som helst tagit ett mer principiellt grepp på problematiken i en specialartikel:
     Läs "Framtidens OS-program?"!

Senaste veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Förra veckan
Veckan 10.2 - 17.2

Två veckor sedan
Veckan 3.2 - 10.2