Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Visst ser de oerhört symmetriska ut?

Visst ser de oerhört symmetriska ut?
Foto: Deca Text & Bild

Hemligheten avslöjad - igen!

 25 dec, 2014.Ni vet väl att huvudförklaringen till att Usain Bolt springer så otroligt fort är hans knän är lika tjocka? Inte? Nåja, det är i och för sig inte så konstigt, det kan vara svårt att hänga med i allt som händer i forskningens förtrollade värld.
     Men det är alltså så att en forskargrupp ledd av amerikanen Robert Trivers efter idogt forskande har kommit fram till att knäsymmetrin är ett betydelsefullt kännetecken hos de jamaicanska toppsprinterna.
     Man har visserligen inte undersökt just Bolt men har publicerat en studie som man hävdar visar på ett tydligt samband mellan knäsymmetri och tider på 100m.
     Och eftersom Bolt är jamaican och den allra snabbaste är det logiskt att medierna gjort kopplingen och basunerat ut att nu är "Hemligheten med stort H" avslöjad. Men är den verkligen det?
     I vår specialartikel "Nobelpriset lär inte bli aktuellt" tittar vi närmare på den aktuella forskningsrapporten, dvs vad man studerat, hur man gått till väga och vilka slutsatser man dragit.
     Anm: Det verkar som om spekulationer med vetenskapliga pretentioner kring Usain Bolts exceptionella sprintförmåga dyker upp åtminstone en gång om året:
     2012: 9.41 utan extra ansträngning
     2013: Från ovetenskapens värld

Senaste veckan
Veckan 1.12 - 8.12

Förra veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Två veckor sedan
Veckan 17.11 - 24.11