Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Både Tommy (1981) och Kjell-Erik (1983) hedrades för sina prestationer med att få pryda omslaget på årsstatistikboken Sverige-Bästa.

Både Tommy (1981) och Kjell-Erik (1983) hedrades för sina prestationer med att få pryda omslaget på årsstatistikboken Sverige-Bästa.

Hur bra var egentligen
Kjell-Erik och Tommy?

 27 dec, 2014.Aldrig har så många svenskar utövat långdistanslöpning som nu, men ser man till den nationella toppen och toppbredden var 1980-talet betydligt bättre. De tongivande löparna i den "marathonvågen" var Kjell-Erik Ståhl och Tommy Persson som fortfarande nu ca trettio år senare innehar positionerna som nr 1 och 3 i genom-tiderna-statistiken.
     Fast betydligt intressantare än deras personliga rekordtider - 2:10:38 resp 2:11:02 - är deras extremt innehållsrika karriärer som marathonlöpare. I och med att det har gått drygt ett kvartssekel sedan Kjell-Erik och Tommy stod på topp måste man själv vara 50-plussare för att kunna ha några egna hågkomster från deras storhetstider.
     För alla er som inte var med på den tiden och följde marathonbranschen har vi därför sammanställt Kjell-Eriks och Tommys elitkarriärer genom att lista samtliga deras maror under åren 1979-1987.
     Det finns också verkligen anledning att med eftertryck använda ordet "samtliga"! För båda kombinerade kvantitet och kvalitet på ett sätt som idag framstår som inte bara praktiskt omöjligt utan också teoretiskt otänkbart.
     Listan över deras lopp - kompletterad med en hel del kommentarer - finns i specialartikeln "Marathon modell 1980-talet". Läs och imponeras av Sveriges genom tiderna två främsta marathonkarriärer!
     Så svaret på frågan i rubriken är "Väldigt bra!".
     PS. Kjell-Erik och Tommy var alltså föregångare till japanen Yuki Kawauchi som de senaste åren återupplivat konceptet "en-kvalitetsmara-i-månaden" och tagit det till en ytterligare högre nivå