Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Det var här och då - i Scandinavium förmiddagen den 1 mars 2013 det hände!

Det var här och då - i Scandinavium förmiddagen den 1 mars 2013 det hände!
Foto: Deca Text & Bild

En verklig uppgradering!

 2 jan, 2015.Det genomsnittliga debutåldern på friidrott.se:s årliga 10-bästalista är ca 22 år och efter listans uppstartsårgångar i början på 1970-talet har 25 år varit något av ett övre ålderstak för ”nykomlingar”.
     Undantagen har i princip varit de senstartande marathonspecialisterna Evy Palm och Kjell-Erik Ståhl och en och annan kastare - plus förstås Ludmila Engquist som ju var 32 år när hon blev svensk.
     Men att det inte absolut måste vara så visade Spårvägens längdhoppare Erica Jarder när hon – utan att tidigare varit ens nära en plats på listan – som 27-åring 2013 gick rakt in på 5:e platsen tack vare framförallt IEM-brons och VM-final. En 5:e plats på listan som Erica sedan upprepade som 28-åring 2014.
     Och förklaringen till den sena entrén på listan är inte att Erica började ovanligt sent. Tvärtom började hon som så många andra strax före tonåren och har funnits med och tränat och tävlat seriöst precis hela tiden sedan dess. Dock utan att besväras av att bli utpekad i media som ”supertalang” eller ”den nya X”.
     Och till slut visade det sig alltså att det faktiskt stämmer att trägen kan vinna – om bara inte motivationen och ambitionen falnar på vägen p g a skador eller uteblivna framgångar. Nu kom det stora lyftet för Erica i en ålder där de allra flesta redan gett upp för att utdelningen i form av internationella framgångar inte infunnit sig.
     Och det som är riktigt intressant med just Ericas karriär är att den sensationella mästerskapsdebuten på IEM i Scandinavium – bronsmedalj efter dunderpers – inte blev en enstaka lycklig tillfällighet utan bara starten på en karriär som etablerat henne internationellt:
     Final på VM utomhus 2013 och 8:e platser på både IVM och EM 2014 är – tillsammans med åtta Diamond League-placeringar i intervallet 4-7 – ovedersägliga bevis på den statusen.
     I vår specialartikel ”Erica Jarder 2.0” har vi tittat närmare på vad hon presterat sedan genombrottet den 1 mars 2013 och ställt det mot vad ”Erica Jarder 1.0” hade åstadkommit dessförinnan.