Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Redan vid 'releasepartyt' på tisdagskvällen i Stockholm fick Nadja signera hundratals exemplar av boken.

Redan vid 'releasepartyt' på tisdagskvällen i Stockholm fick Nadja signera hundratals exemplar av boken.
Foto: alj

Inte en friidrottsbok - utan
en bok om en friidrottare

 17 feb, 2015.Böcker om svenska friidrottare har alltid varit en ytterst sällsynt företeelse och de som har kommit ut har oftast haft formen av skildringar av friidrottskarriären från det första trevande prövapåandet i unga år fram till den slutliga stora elitframgången.
     "Om jag fick välja" är någonting helt annat även om huvudpersonen är mångkamparen Nadja Casadei. För boken handlar inte alls om hennes friidrottsprestationer utan om det år som följde för henne efter chockbeskedet i oktober 2013 att hon drabbats av cancer i lymfkörtlarna.
     Och det var verkligen ett chockbesked som kändes ofattbart med tanke på att Nadja så sent som fyra månader tidigare - vid Europacupen i mångkamp i juni - persat i två delgrenar och varit bara 71 poäng från sitt fyra år gamla personliga rekord i sjukamp totalt.
     Boken "Om jag fick välja" bygger på de bilder som fotografen Peter Holgersson tog kontinuerligt under året från cancerbudskapet till det efterlängtade beskedet från läkarna hösten 2014 att behandlingen gett resultat och sjukdomen nedkämpats.
     Peters bilder - som redan blivit internationellt prisbelönade (1:a World Press Photo, 2:a Picture of the Year) - har kompletterats textmässigt med utdrag ur samtida inlägg från det under sjukdomstiden intensiva bloggandet på Nadjas hemsida Riovanschen.
     Och även om boken alltså egentligen inte handlar om friidrott så finns Nadjas identitet som friidrottare hela tiden så starkt närvarande. Den identitet som gjorde att hon genom hela behandlingen fortsatte att träna med sikte på att när hon blivit frisk kunna komma tillbaka till den svenska friidrottseliten och landslaget!
     * Se Nadja om boken i TV4:s Nyhetsmorgon
     * Se Nadja om boken SVT:s ABC
     * Läs mer om boken "Om jag fick välja" (180 sidor, liggande A4) och om hur den kan beställas!

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9