Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Så här presenteras Erika på Central Missouris friidrottshemsida!

Så här presenteras Erika på Central Missouris friidrottshemsida!

Månadens i januari: Erika

 27 mar, 2015.Det var 2004 som Trångsvikens Erika Wiklund slog igenom. 16 år gammal höjde hon på ett år sitt personliga rekordet med 21 cm från 1.65 till 1.86. Sin riktiga "Day of days" hade Erika den 15 augusti vid USM i Falun där de sista sex av dessa centimeter kom i ett svep! Plötsligt var alltså 16-åringen uppe som Sverige-3:a alla kategorier bakom bara Kajsa Bergqvist och Emma Green.
     Men sedan bromsade utvecklingen upp, Erika stabiliserade sig visserligen på 1.80+ nivån, kom 5:a på UVM och 8:a på JVM, tog senior-SM-medaljer och debuterade i seniorlandslaget men personliga rekordet höjdes inte på två år.
     2007 kom dock 1.87 inne och dessutom ett JEM-guld, 2008 blev det 1.91 och 2009 inomhus erövrades det första senior-SM-guldet. Men sedan försvann hon och syntes - bortsett från ett par veckor sommaren 2011, då det bl a blev ett SM-brons - inte till alls på friidrottsbanorna på fyra år!
     De allra flesta uppfattade nog detta som att Erika hade avslutat sitt friidrottande för gott. Därför blev det en rejäl överraskning när det den 1 februari i fjol rapporterades från USA att Erika gjort 1.88 i höjd vid en tävling i Joplin (Missouri). Det högsta hon hoppat sedan 2009!
     Vad hade hänt? Jo, Erika hade flyttat till USA, börjat plugga på ett universitet där och då återupptagit friidrotten. Hon var också hemma i Sverige under sommaren och vi såg henne då bl a som SM-3:a på 1.84 i Umeå.
     Och att det verkligen var en allvarligt menad comeback har vi sett den här vintern, då hon säsongsdebuterade den 31 januari i nya hemstaden Warrensburg (Missouri) med att göra karriärens hittills näst högsta - 1.90. Ett resultat som dessutom blev det svenska årsbästat den här vintern och som gjorde Erika - nu med efternamnet Kinsey - till friidrott.se:s val som "Månadens friidrottare" för januari 2015.
     I vår Månadens-intervju "Jag kände att jag inte var riktigt klar med friidrotten" berättar Erika från Nälden i Jämtland inte bara om den "long and winding road" som fört henne till Missouri utan också om de mål och drömmar hon har för sitt återupptagna friidrottande.
     * Allt om "Månadens friidrottare"