Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Inför helgens World Relays:
Vad är "Distance Medley"?

 1 maj, 2015.När IAAF i fjol gjorde nysatsningen på stafettkarnevalen "World Relays" stod naturligtvis klassikerna "korta" och "långa" stafetterna - dvs 4x100m och 4x400m - i centrum. Men bara de grenarna skulle ha varit ett alltför tunt innehåll, så därför tog man tillfället i akt att lyfta fram de i vanliga fall bara på nationell nivå förekommande officiella stafettgrenarna 4x200m, 4x800m och 4x1500m.
     Fast utfallet blev väl så där, visserligen världsrekord på båda 4x1500m liksom på manliga 4x200m. Men på den längsta distansen blev det ganska enahanda solouppvisningar (vann med 18 resp 22 sekunder) av Kenya och det fick IAAF-folket agera. Och aktionen blev att stryka 4x1500m från programmet och ersätta den med något som kallas "Distance Medley".
     Den som kollar i IAAF:s regelbok efter "Distance medley" gör det dock helt förgäves! Andå skall "världen" alltså tävla i den grenen nu till helgen i Nassau! Hur kan det egentligen komma sig?
     Det försöker vi reda ut så gott det går i vår specialartikel "Hur friidrotten idag fick en ny världsrekordgren! För inte nog med att man skall köra "Distance Medley" på en tävling - grenen har med omedelbar verkan fått officiell världsrekordstatus!
     Och allt detta utan frågan varit upp till någon som helst allmän diskussion i friidrottsvärlden eller något förslag presenterats för - än mindre antagits av - IAAF:s kongress.
     Läs "Hur friidrotten idag fick en ny världsrekordgren"!