Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Mutaz Essa Barshim och Bohdan Bondarenko dominerade 2014 - och på torsdagskvällen möts de på Bislett Games!

Mutaz Essa Barshim och Bohdan Bondarenko dominerade 2014 - och på torsdagskvällen möts de på Bislett Games!
Foto: Deca Text & Bild

Huvudpersoner sommaren '14
- och igen sommaren '15?

 10 jun, 2015.Sommaren 2014 var det manligt höjdhopp som gällde i friidrottsvärlden. Med Qatars Mutaz Essa Barshim och Ukrainas Bohdan Bondarenko som anförare blev hela sommaren igenom höjdhoppsresultat kring 2.40 och attacker mot Sotomayors världsrekord 2.45 från 1993 snudd på vardagsvara.
     Men hur bra var höjdsommaren 2014 egentligen? Var den i nivå med de bästa åren på slutet av 80-talet och början av 90-talet eller hade vi drabbats av någon slags synvilla efter att ha varit svältfödda så länge på 2.40-hoppning?
     I vår specialartikel "Den magiska höjdsommaren 2014" har vi gjort en grundlig analys av höjdhoppssiffror från då och nu och svaret på frågan är tveklöst att 2014 verkligen bjöd på tidernas bästa höjdhoppssommar även om världsrekordet överlevde.
     För toppbredden var bättre än någonsin och både Barshim och Bondarenko hade säsonger som väl matchade Sotomayors allra bästa år kvalitetsmässigt. Lika paradoxalt var det samtidigt - om man gick ned till 2.30-nivån - ett av de sämsta åren i modern tid!
     Fjolårssommaren hade bakom toppduon en grupp på ytterligare fyra hoppare - Uchov, Drouin, Protsenko och Kynard - som visade mycket hög klass säsongen igenom. På torsdagen i Oslo är för första gången i år alla dessa sex samlade till en tävling och förväntningarna är därefter, dvs skyhöga.
     Fast hittills i sommar är det bara Barshim som riktigt övertygat, Bondarenko har hoppat OK medan övriga varit betydligt beskedligare i sin hoppning än i fjol. Kynard har 2.35 som högst medan övriga tre ligger på 2.28-2.32 så här långt. Man kan väl kanske ana att ett VM i slutet av augusti (fjolåret saknade globalt mästerskap) påverkat säsongsupplägget.
     Den som näst de två stora hoppat klart bäst i år är i stället Kinas Zhang Guowei med fem tävlingar på 2.32-2.38. Zhang framstår som huvudkandidaten till att i år ansluta till "2.40-klubben" och han finns också med nu på Bislett Games.
     Läs vår specialartikel om "Den magiska höjdsommaren 2014"!

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11