Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Ryno Quantz

friidrott.se analyserar:
Möt ”Landslaget med stort L”

 21 okt, 2015.Finnkampslaget är sannolikt det största landslaget inom svensk idrott. I år var det 49 män och 48 kvinnor som deltog i den klassiska landskampen, något som är unikt. Finnkampen är ju dessutom en av mycket få lagtävlingar inom friidrotten.
     – Friidrott är i grunden en individuell idrott med stafetterna som de enda laggrenarna. Men ändå är en lagtävling – klassikern Finnkampen – en odiskutabel höjdpunkt varje svenskt friidrottsår. En förklaring är naturligtvis traditionen som sträcker sig ända tillbaka till 1920-talet, säger A. Lennart Julin som för friidrott.se:s räkning har tittat närmare på årets Finnkampslag.
     – En annan förklaring - förmodligen väl så viktig – är formatet med tre deltagare i varje gren. Det är ju det som gör Finnkampen till ett internationellt evenemang som inte är till för bara en exklusiv grupp etablerade toppaktiva. I stället får varje höst säkert tio aktiva i varje gren extra motivationsenergi till sin fortsatta satsning av möjligheten/drömmen att nå en plats i Finnkampslaget nästa sommar. Det är den bredden som gör att Finnkampen engagerar och berör hela friidrotts-Sverige, fortsätter A. Lennart.
     I vår specialartikel har han detaljstuderat årets Finnkampslag och försökt att besvara frågorna: Hur är ett Finnkampslag sammansatt? Hur har de individuella vägarna fram till Finnkampsstarterna sett ut?
     Vad han hittade finns presenterat i text, diagram, tabeller och bilder i specialartikeln ”Finnkampslaget under lupp”.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2