 Foto: alj 17 sep, 2016.Antalet svenskar som deltar i löpningsarrangemang varje år har aldrig varit högre än just nu i mitten av 2010-talet, men det återspeglar sig inte alls i resultatnivåerna för den nationella ”breddeliten”. Tvärtom är det ovedersägligt att många fler sprang snabbt på 1980-talet än nu tre decennier år senare.
På marathon t ex låg antalet manliga löpare under 2:30 kring eller över femtio per år – med 1983 års 63 som toppnotering – vilket kan jämföras med 2010-talets siffror som hållit sig runt tio-femton.
Men det handlade – som vi skrev för ett par år sedan i artikeln ”Marathon modell 1980-talet” – inte bara om toppbredden utan också om den absoluta toppen. Faktum är att 80-talets Kjell-Erik Ståhl och Tommy Persson regelmässigt – flera gånger om året - sprang klart under 2:15, vilket är tider som vi numera bara ser ytterst sporadiskt.
Men varför lyckades Kjell-Erik och Tommy då nå en nivå som ingen svensk lyckats matcha sedan dess. Det är många som funderat över den frågan men ingen som gjort något konkret och grundligt för att hitta svaren.
Inte förrän Fredrik Tedborn, själv marathonlöpare, drog igång projektet som nu resulterat i boken ”Maratonkoden – så knäcker du den”.
Fredrik själv illustrerar skillnaden mellan då och nu: Vid årets Asics Stockholm Marathon sprang han på för en 49-åring utmärkta 2:36:22. På det blev han nr 14 på SM vilket kan jämföras med SM 1983 då man kom 14:e på 2:22:25 och då 2:36:22 med nöd och näppe hade räckt till topp-100.
Fredrik sökte upp de självklara grundkällorna till kunskap, nämligen Kjell-Erik och Tommy själva. Merparten av boken bygger på vad de två berättade om sina karriärer och om den träning som gjorde dem till Sveriges fortfarande två vassaste marathonlöpare någonsin.
Så det är faktiskt en kulturgärning som gjorts när nu deras berättelser om ”hur det gick till” blivit dokumenterade för historien. Men det är också en bok där nutida och framtida löpare kan få inspiration till att fundera över sina egna träningsupplägg.
Mer om ”Maratonkoden – så knäcker du den” (224 sidor, Pandact Förlag) finns på bokens hemsida.
/ A. Lennart Julin
|