Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Frågesporten: Årets vinnare heter ...

 24 feb, 2017.Igår presenterade vi de rätta svaren på friidrott.se:s Julfrågesport 2016. Frågorna varierade uppenbart en hel del i knepighet och det här året var det inte någon som lyckades få "alla rätt".
     Framförallt var det fråga 9 - den om bästa släktingar - och fråga 18 - den om när tre man samtidigt gått under det gällande världsrekordet som vållade bekymmer.
     För fråga 9 var haken att den typen av statistik aldrig publicerats utan det gällde att själv hitta kopplingar mellan aktiva som kanske aldrig tävlade samtidigt eller som tävlade för "ett mannaminne sedan". Det senare gällde t ex bästa bröderna Kenneth och Ulf Högberg som ju var aktiva för bortåt ett halvt sekel sedan.
     För fråga 18 bestod klurigheten i att det faktiskt hänt inte bara en gång utan både i finska Åbo i juli 1957 och i tyska Koblenz i augusti 1980. Nästan alla hade hittat Åbo-fallet (som ju var extra speciellt genom att alla de tre löparna var finländare födda 1933 som hette Olavi i förnamn), ett par hade funnit Koblenz men bara en - Ola Norgren, som verkligen förtjänar en guldstjärna - hade upptäckt båda!
     I slutänden var det en tätklunga på sex man som var felfria på alla frågor utom nr 9 och 18. Alla dessa hade missat nr 18 men två hade fixat den andra knepigheten, nr 9.
     Så mellan dem fick det bli "målfoto", dvs avgörande för segern blev när svaren skickats in. Och då visade det sig att Göran Odmyrs svar var daterat kl 20.33 den 2 januari medan Birger Fogelbergs skickades kl 20.23 den 3 januari.
     Så årets frågesportvinnare heter alltså Göran Odmyr, som därmed faktiskt kan titulera sig obesegrad i friidrott.se:s Julfrågesport eftersom han nu deltog för allra första gången.
     I övrigt bestod tätklungan däremot bara av tidigare vinnare: Birger Fogelberg, Christer Söderberg, Fredrik Rogö, Birger Fält och Glenn Rosendahl.
     De och alla andra hugade får snart chans till revansch för det är ju faktiskt nu bara tio månader kvar till det är dags för Julfrågesporten 2017!
     / A. Lennart Julin