Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Kvartetten som gjorde upp om medaljerna på 5000 meter i Grosseto.

Kvartetten som gjorde upp om medaljerna på 5000 meter i Grosseto.
Foto: Deca Text & Bild

JEM19: Suldan fyra
bakom Ingebrigtsens guld

 22 jul, 2017.Finalen över 5000 meter på JEM19 gick i ett makligt tempo i högsommarvarma Grosseto, där temperaturen fortfarande var 29 grader i skuggan när loppet startade strax före klockan åtta på kvällen.
     Suldan Hassan var den förste att göra en ansats till farthöjning med drygt två kilometer kvar att springa. Sedan skruvades tempot successivt upp och ut på det nästsista varvet var det bara fyra killar kvar i täten med Suldan sist utav dem. Varvet gick på 62 sekunder och i slutet på det blev det för tufft för Ullevilöparen.
     Men snart 17-årige Jakob Ingebrigtsen hade en växel till.
     Norrmannen, som sprang bandagerad över axeln efter ett fall i 1500-finalen ett par timmar tidigare, avverkade sista 400 meterna på 54.9 och sista kilometern på under 2:30!
     Suldan lyckades aldrig ta sig tillbaka i medaljläge och gick över mållinjen tio sekunder senare. Hans fjärdeplats är inte bara Sveriges fjärde i detta mästerskap, utan även den främsta svenska placeringen på 5000 meter i JEM19:s historia. Spårvägarna Alexander Söderberg och Gustav Svedbrant slutade på femte plats för tio respektive 18 år sen.
     /Lorenzo Nesi