Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 21 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Deca Text & Bild

Johan Wissman
- Finnkämpe par excellence!

 27 dec, 2017.I samma Finnkamp 2000 som Johan Wissman ännu inte fyllda 18 år debuterade i kom Frida Svensson tvåa på kvinnliga långa häcken. När Johan sexton år senare satte punkt för sitt Finnkampande med att springa 200m blev han trea ca metern före Fridas son Felix Svensson. Så Johan Wissmans Finnkampskarriär sträcker sig bokstavligen över generationerna!
     Men karriären var inte bara anmärkningsvärt lång – i synnerhet för en sprinter – utan den var också anmärkningsvärt innehållsrik och framgångsrik. När Johan på Friidrottsgalan i november avtackades som ”trotjänare” i landslaget uppmärksammades därför just Finnkampsinatserna speciellt med tavlan på bilden ovan som i punktform sammanfattade hans exceptionella facit.
     Ytterst välförtjänt "Lifetime award"
     Det som framförallt sticker ut är väl att han på sina 25 individuella starter alltså mött totalt 75 finländska motståndare och besegrat alla dessa utom två! Ändå har Johans insatser aldrig gett honom den där uttalade ”hjältestatusen”, på något sätt har alla hans pluspoäng till det svenska laget tagits för givna på förhand.
     Det är inte förrän man ser hela ”gärningen” samlad som man riktigt förstår storheten och varför det var så befogat med en ”Lifetime award”. Vi har därför för att dokumentera det hela gjort en specialartikel, där kan man se alla Johans resultat, segermarginaler, grenkamrater (26 st med en åldersspridning på 27 år!) m m.
     Läs vår artikel ”En extraordinär Finnkämpe”
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 14.9 - 21.9

Förra veckan
Veckan 7.9 - 14.9

Två veckor sedan
Veckan 31.8 - 7.9