Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Julfrågesporten: Görans andra raka

 6 feb, 2018.2016 hade friidrott.se:s Julfrågesport 1500m som genomgående tema medan det nu senast alltså var fokus på diskus. Men trots de vitt skilda fokusområdena blev det samma slutsegrare nu som förra gången, nämligen Göran Odmyr.
     Verklig bredd i friidrottskunskapen alltså demonstrerad av Göran som dessutom själv som aktiv en gång i tiden i Mölndals AIK inte ägnade sig åt vare sig medeldistans eller kast utan häcklöpning! Av de totalt 23 frågorna som ingick i år hade Göran oklanderliga svar på 22 och ”halvt rätt” på den resterande!
     Men precis som i fjol var det något av ett målfotoavgörande där Göran hade en tät klunga - bestående av Per Östlund, Glenn Rosendahl, Fredrik Rogö och Birger Fält – alldeles precis bakom sig.
     Släkten var värst
     Av årets frågor visade sig nr 5 – den som gällde bästa syster- resp bror/syster-kombinationer – vara klart knepigast. Det var där som Görans enda miss kom, men samtidigt var det ett par andra tidigare vinnare (Birger Fogelberg och Per-Åke Jansson) som faktiskt prickat in alla de rätta namnen.
     Däremot visade sig fråga nr 13 – den som gällde Ricky Bruchs klubbar och hans USA-universitet – ganska överraskande vara en som alla tävlande klarade. Detta trots att det handlade om sådant som hände för länge sedan (hans USA-termin ligger ju mer än halvseklet bakåt i tiden) och att ”Ricky Bruch” redan då det begav sig var ett så starkt ”begrepp” (snarare än bara ett namn) att få reflekterade över den formella klubbtillhörigheten.
     Alla frågorna och alla rätta svaren med kommentarer
     PS. I fjol när Göran debuterade i frågesporten skrev vi att han genom segern då var obesegrad – och det konstaterandet äger alltså fortsatt giltighet. I alla fall fram till dess det är dags för Julfrågesporten 2018!
     / A. Lennart Julin