Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 27 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Artikeln för tre år sedan illustrerades med en bild på historiens då tre främsta vad gäller 2.40-hoppning. Det gäller fortfarande.

Artikeln för tre år sedan illustrerades med en bild på historiens då tre främsta vad gäller 2.40-hoppning. Det gäller fortfarande.

Men vad hände egentligen sen?

 21 mar, 2018.Minns ni friidrottsåret 2014? Alltså det där året för bara fyra år sedan när det kändes som det manliga höjdhoppet i världen gått in i ett helt ny fas där 2.40-hopp blev om inte vardagliga så i alla fall regelbundet återkommande.
     Det hade ju börjat redan 2013 då Mutaz Essa Barshim och Bogdan Bondarenko flera gånger var uppe på sådana höjder och det exploderade 2014 då totalt sex man klarade 2.40 eller mer. Vilket skall jämföras med bara 11 man totalt under det dryga kvartsseklet från 1985 till 2012.
     Vi skrev följande vår här på friidrott.se artikeln ”Den magiska höjdsommaren 2014” där vi dokumenterade och illustrerade situationen på olika sätt vilka alla entydigt underströk att det verkligen varit något alldeles extra och speciellt som det manliga höjdhoppet upplevt 2014.
     Som alltid när det gäller den typen av plötsliga resultatexplosioner var många tyckare snabbt framme och förklarade det hela som (ännu) ett perfekt exempel på den ketchupeffekt som uppstår när en banbrytare undanröjer en mental spärr som hämmat allt och alla.
     Riktigt hur det resonemanget hängde ihop med tanke på att ”2.40-vallen” faktiskt genombröts redan 1985 och att världsrekordet varit 2.45 sedan 1993 - alltså i över tjugo år - framgick dock aldrig.
     Ketchup eller inte ketchup?
     Men den verkliga testen av ”ketchupförklaringen” var förstås hur fortsättningen skulle komma att se ut. För om den hypotesen – att det bara handlat om undanröjda mentala spärrar – var sann skulle de färska 2.40-hopparna rimligen fortsätta på sin nyfunna nivå och 2.40-klubben skulle fortsätta att fyllas på med flera namn.
     Men har det verkligen blivit så? Magkänslan säger nej, men man skall ju aldrig gå bara på känslor utan basera sin slutsatser på konkreta fakta.
     Nu har ytterligare tre år förflutit sedan magiska 2014 och det finns alltså ett bra underlag för att göra en grundlig utvärdering. Den gör vi i den nya artikeln "Men vad hände sen? Manligt höjdhopp efter magiska 2014."
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 20.2 - 27.2

Förra veckan
Veckan 13.2 - 20.2

Två veckor sedan
Veckan 6.2 - 13.2