Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Hur fort skulle Andre De Grasse springa om det fortfarande hade varit stybbanor?

Hur fort skulle Andre De Grasse springa om det fortfarande hade varit stybbanor?
Foto: Deca Text & Bild

Idrottsdokumentär: Dagens stjärnor med gårdagens betingelser

 26 dec, 2018.Även om friidrotten alltid eftersträvat standardiserade betingelser så att resultat skall vara direkt jämförbara över tiden och rummet går det inte att blunda för att det har hänt ganska mycket under de senaste hundra åren. Inte minst gäller det utvecklingen av arenor och redskap och frågan som alltid funnits där har varit hur mycket innovationerna betytt för resultatutvecklingen.
     Alltså vad beror på att idrottarna blivit bättre och vad beror på materialen blivit bättre? Det allra vanligaste diskussionsämnet har varit banunderlaget, framförallt skillnaden mellan gammaldags stybb och moderna syntetgummibanor.
     Det var också en av frågeställningarna som den påkostade kanadensiska TV-dokumentären ”The Equalizer” studerade genom låta VM/OS-medaljören Andre De Grasse testa på premisserna som gällde för Jesse Owens på 1930-talet. Men hur vetenskaplig var den testen och hur sanna var svaren som dokumentären presenterade?
     I specialartikeln ”Hur annorlunda var det förr?” analyseras De Grasse-testen och även en med Christina Obergföll i spjut. Men titta gärna före artikelläsandet på själva dokumentären som efter att ha visats i Kunskapskanalen under hösten finns fortsatt tillgänglig på UR Play fram t o m den 31 december!
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Förra veckan
Veckan 17.11 - 24.11

Två veckor sedan
Veckan 10.11 - 17.11