Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Mondos motstånd i natt

 8 mar, 2019.Under high school-tiden fick de allra flesta tävlingarna för Mondo Duplantis formen av ”vänta tills alla övriga riviti ut sig och sedan köra solo mot ribban”. Det var i princip bara på Diamond League och senior-VM/EM som det blev ”riktiga” tävlingar mot jämbördigt motstånd.
     Den här vintern har Mondo flyttat upp på universitetsnivå, men faktum är att så här långt har det med undantag för den mindre lyckade säsongsdebuten i Reno ändå scenariot blivit nästan som i high school. Han har börjat ungefär där sista motståndaren stannat och segermerginalerna har blivit resp 92, 35, 15 och 28 cm.
     Rejält förbättrad kvalitet
     Men i natt på mästerskapen borde det kunna bli mycket mer av tävling för nivån i grenen har höjts påtagligt i NCAA den här vintern. På de fyra senaste mästerskapen (ute och inne 2017 och 2018) har man tagit silver på 5.55 eller 5.60 vilket skall ställas mot att i år har fem varit över 5.72 och ytterligare fyra över 5.63.
     Jämför man detta med det statistiska läget inför EM förra veckan är kvalitetsskillnaderna mellan startfälten faktiskt inte så stora. T ex hade 5:an på europeiska årsbästa 5.75 inför Glasgow mot 5.72 nu inför NCAA.
     Ludwig starkaste hotet
     Tuffaste motståndet kommer förmodligen från Matt Ludwig som dels vann då i Reno i januari, dels har gjort två tävlingar över 5.80 (5.83 och 5.81) i vinter. Därutöver har både Chris Nilsen och Sondre Guttormsen (som ju också hoppade Glasgow där han blev 6:a) vardera tre tävlingar över 5.70.
     Så även om Mondos favoritskap är odiskutabelt – bl a är hans 5.93 tidigare i vinter det högsta någon universitetshoppare någonsin klarat inomhus – lär han alltså behöva hoppa riktigt bra för att den väntade segern skall bli verklighet.
     "Långa natten"
     Tävlingen i Birmingham (Alabama) skall dra igång i natt kl 00.30 svensk tid och har totalt 16 startande. Höjdschemat är ganska snällt: 5.33 – 5.43 – 5.53 för att sedan direkt gå över till 5 cm-höjningarna. Därför kan nog tävlingen komma att dra ut ganska ordentligt på tiden.
     Länk till live-resultaten i stav
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9