Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Robel Fsiha gjorde sin hittills bästa prestation då han slutade på 17:e plats. Napoleon Solomon, t v, blev 36:a.

Robel Fsiha gjorde sin hittills bästa prestation då han slutade på 17:e plats. Napoleon Solomon, t v, blev 36:a.
Foto: Jonas Hedman

Robel vår bäste nånsin på terräng-VM

 30 mar, 2019.I terräng-VM i danska Aarhus på lördagseftermiddagen gjorde Spårvägens Robel Fsiha ett lopp i världsklass då han på den kuperade 10 km-banan sprang i mål som 17:e man och dessutom var bästa europé! Placeringen är den bästa genom tiderna av en manlig svensk.
     – Jag är väldigt nöjd, det här är det bästa jag gjort! Extra kul eftersom jag inte tränat specifikt för terräng utan mest kört med inriktning mot halvmaraton, säger Robel som i februari-mars gjorde två halvmaror på 1:01.
     – Taktiken var att gå ut hårt och om det kändes bra efter två varv köra på. Målet var topp-20 och det lyckades jag med! Det var en riktigt tuff bana med mycket backar, jag fick också lite problem med skorna som var lite för små.
     Robel gick med tätklungan från start medan loppets andre svensk, Turebergs Napoleon Solomon, valde en något lugnare taktik. Ut på det näst sista av de fem 2 km-varven var Robel bara 23 sekunder bakom ledaren med ”Nappe” ytterligare 35 sekunder efter. Sista rundan blev tuff men Robel höll ändå ihop det bra.
     Det blev dubbelt Uganda i topp med Joshua Cheptegei som vinnare med fyra sekunder på 31:40. Bronset tog tvåfaldige mästaren Geoffrey Kamworor. Robel slutade på 17:e plats på 33:06, 43 sekunder före ”Nappe” som blev 36:a och fjärde bäste europé.
     
     Inga optimala förberedelser för ”Nappe”
     Det var terräng-VM-debut även för Napoleon som dock inte kunnat förbereda sig på bästa sätt.
     – Detta var vad jag hade i kroppen idag. Jag har inte kunnat träna som jag velat efter halvmaran i Barcelona för sex veckor sedan på grund av problem med ena foten. Men det var kul att göra VM-debut och det var en härlig stämning längs banan.
     – Det här är den tuffaste bana jag sprungit. Man kunde inte vila någonstans, det var upp och ner hela tiden och det blev aldrig något flyt i löpningen. Ett väldigt tufft lopp där många satsade hårt, men det var en bra erfarenhet.
     – Svårast tekniskt var vattengropen och den feldoserade högerkurvan just före den tuffa uppförsbacken i hästskon. Jag fick väldigt ont i foten varje gång, det kändes som att det skulle släppa.
     Tidigare bästa svenska placeringen på herrsidan var 25:e av Hans Segerfeldt (1982) och Jan Hagelbrand (1984), men då var Afrika inte alls lika välrepresenterat. Mustafa Mohameds bästa är 28:e-platsen 2007 då han var tredje bästa europé.
     
     Knäproblem för Omar
     Med i Aarhus var även Högby-junioren Omar Ismail som efter 20:e-platsen i JEM-terrängen i december nu fick chansen i den tuffaste av terrängtävlingar. Efter en offensiv start i P19-loppet, där han faktiskt ledde med några meter ett tag på första kilometern, bröt han efter två av fyra varv.
     – Jag har haft problem med ena knävecket och fick ont igen. Det är bara att ta nya tag, säger Omar.
     Resultaten
     /Jonas Hedman