Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Full fart mot mål - som synes med löpare från Etiopien och Kenya bakom sig!

Full fart mot mål - som synes med löpare från Etiopien och Kenya bakom sig!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i mars: Robel Fsiha

 8 apr, 2019.”Life is what’s happening while you’re busy making other plans”.
     Den John Lennon-raden sammanfattar ganska bra hur mars 2019 kom att se ut för Spårvägens Robel Fsiha.
     För hans plan var att bara träna med sikte på en snabb halvmara i Berlin i början av april - men i verkligheten öppnade sig med kort varsel möjligheter som resulterade i både snudd på svenskt rekord på halvmaran och tidernas bästa svenska terräng-VM-insats. Vilket i sin tur ledde till utnämningen till friidrott.se:s ”Månadens friidrottare”.
     Halvmaran gick den 15 mars i Bahrain där Robel fick plats i ett nytt elitlopp med häftiga prispengar (100.000 dollar till vinnaren). Han hängde med den absoluta täten i ca två tredjedelar av loppet och lyckades med det osannolika att på drygt 61 minuters löpning sätta pers med en sekund och samtidigt missa svenska rekordet med en sekund.
     Inofficiell europamästare
     Två veckor senare var det dags att i danska Aarhus debutera som VM-terränglöpare på tidernas mest slitsamma bana. Med stabil löpning från start till mål blev resultatet en imponerande 17:e plats totalt och en 1:a plats bland européer – något ingen manlig svensk seniorlöpare på något tidigare VM varit ens nära!
     Fast kanske ännu intressantare är egentligen vilka som besegrades: Robel hade hälften av det kenyanska 6-mannalaget bakom sig i mål – liksom hälften av det etiopiska 6-mannalaget och fem av de sex f d landsmännen i laget från Eritrea! Ser man individuellt hade Robel närmast efter sig en 27:48-löpare på 10000m och en 13:01-löpare på 5000m!
     Något som signalerar att Robels ambition att komma med till VM i Doha på 10000m – dit IAAF:s direktgräns är 27:40! – inte är så orealistisk som hans två år gamla pers 29:22 verkar indikera! Robel modell 2019 är en flera klasser bättre än 2017 års modell!
     Läs mer i vår Månadens intervju ”Terräng-VM-insatsen är jag väldigt nöjd med, det är det bästa jag gjort!"
     / A. Lennart Julin