Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Två historiska stavhoppare på

Två historiska stavhoppare på "Wall of fame" i Uppsalas IFU Arena.
Foto: Jonas Hedman

Intervjun: Svante - stavpionjären

 17 apr, 2019.När Upsala IF:s Armand Duplantis för drygt två år sedan klarade 5.90 vid Texas Relays i Austin blev han den svensk som hoppat allra högst i stavhopp. Men det var ändå inte första gången som en UIF-are var i den exklusiva positionen.
     Fast för att hitta den närmaste – och ende – föregångaren måste man gå mer än ett halvt sekel bakåt i tiden! Närmare bestämt till det dryga året mellan den 4 juli 1962 och den 18 augusti 1963 då UIF-aren Svante Rinaldo var innehavare av det svenska rekordet i grenen.
     Rätta svaret i Julfrågesporten
     Men det riktigt intressanta ”Förstat” för Svante var – som alla, som kollade in Julfrågesporten (fråga 2), redan vet – egentligen att han blev den allra förste svenske rekordhållaren som använde glasfiberstav. Alla föregångare hade kört med trä, bambu eller metall.
     Svante och övriga i pionjärgenerationen glasfiberhoppare var fostrade med stålstav och för dem handlade det om en ganska rejäl omskolning eftersom den nya staven krävde betydande teknikförändringar för att man skulle kunna utnyttja elasticiteten.
     Om det och - mycket annat om ”hur det var förr” - berättar nu 81-årige Svante själv i långintervjun ”Jag är stolt över det jag gjorde som stavhoppare”.
     / A. Lennart Julin