Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Vid JVM i Tammerfors i somras gick medaljerna till Mondo, Bradford och Ejima och därefter följde Lita Baehre, Collet och Guttormsen!

Vid JVM i Tammerfors i somras gick medaljerna till Mondo, Bradford och Ejima och därefter följde Lita Baehre, Collet och Guttormsen!
Foto: Deca Text & Bild

"De fantastiska stav-99:orna"

 24 apr, 2019.Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Timor Morgunov – namnen på Mondo Duplantis tuffaste motståndare i världstoppen i stav har vi präntat in under de senaste årens olika mästerskap och Diamond League-galor.
     Men det finns anledning att snarast lära sig också namnen Emmanouil Karalís, Zach Bradford, Sondre Guttormsen, Bo Kanda Lita Baehre, KC Lightfoot, Masaki Ejima och Thibaut Collet. För alla dessa sju är jämngamla med Mondo – dvs födda 1999 – och kommer alltså till skillnad från ”gamlingarna” Kendricks, Lavillenie, Lisek och Morgunov att kunna hänga med honom under hela karriären.
     Mycket tillfälligheter ...
     Det som gör dem särskilt intressanta är att de – tillsammans med Mondo – faktiskt utgör tidernas vassaste årgång stavtonåringar!
     Naturligtvis handlar ”De fantastiska stav-99:orna” mest om tillfälligheter. Det är ju sju hoppare som kommer från helt andra hörn av världen än Louisiana i USA: Grekland, Japan, Tyskland och Norge plus Illinois och Missouri i USA!
     ... men kanske också "Mondo-effekt"?
     Träningsupplägg och hoppteknik varierar därför säkert också kraftigt men där kan nog – vid sidan av slumpen – finnas något som skulle kunna kallas en psykologisk ”Mondo-effekt”.
     För alla jämngamla stavintresserade har ju oberoende av var de bott i världen kunna kolla otaliga Youtube-klipp på Mondos framfart. Och det har säkert inspirerat inte minst genom att klippen konkret demonstrerat att man ”inte behöver vänta” på att hoppa högt i stav.
     Så läs mer om Mondos spännande årskamrater i vår specialartikel om ”Stavhoppar-99:orna”!
     / A. Lennart Julin