Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Tre gånger pers - som gav avancemang till plats 5 genom tiderna - på U23-EM i Gävle gjorde Emelie till friidrott.se:s

Tre gånger pers - som gav avancemang till plats 5 genom tiderna - på U23-EM i Gävle gjorde Emelie till friidrott.se:s "Månadens" för juli.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: Trestegs-Emelie

 6 sep, 2019.Ända fram till i fjol framstod Östersunds Emelie Nyman Wänseth som en uttalad mångkampsspecialist med bl a en 9:e plats på UVM 2015 på meritlistan. Så det var nog inte så många som riktigt noterat att Emelie i tonåren också samlade på sig ett antal USM/JSM-medaljer i tresteg.
     Därför var det något av en chock när hon på Inne-SM i februari 2018 tog hem silvret i tresteg efter att i sista hoppet ha höjt perset med över halvmetern till 13.12. Men det var ändå ingen tillfällighet utan Emelie fortsatte 13+ hoppningen under sommaren då det kom ytterligare ett SM-silver plus att hon vid Finnkampsdebuten blev bästa svenska.
     Och nu 2019 har tresteget tveklöst varit prio 1 och personbästat har klättrat stadigt: 13.16i på inne-SM i februari följdes i juni av 13.27 och 13.29 i utedebuten på Sollentuna GP och sedan av 13.37 på Världsungdomsspelen i Göteborg. Därmed var Emelie precis på tröskeln till vår topp-10 genom tiderna.
     Längsta av en svenska på över sju år
     En tröskel som hon vid sitt stora säsongsmål – U23-EM i Gävle – passerade direkt i sitt första kvalhopp: 13.42 gjorde Emelie till vår 8:e bästa någonsin. Och det stannade inte där för i finalen nästa dag kom först 13.46 i andra omgången – upp som delad 5:a genom tiderna – och sedan 13.49 i femte – ensam 5:a genom tiderna!
     Faktum är att 13.49 då var det längsta trestegshoppet av en svenska på nästan 7½ år, nämligen sedan februari 2012 då Khaddi Sagnia och Lynn Johnson hoppade 13.57i resp 13.54i i Nordenkampen.
     Emelies imponerade trippelpers när det gällde som mest – på det internationella mästerskapet – gjorde henne dessutom till friidrott.se:s val som ”Månadens friidrottare” för juli 2019.
     I vår Månadens-intervju berättar Emelie själv bl a om upplevelsen i Gävle, om förklaringen till årets stora lyft och om hon nu är ”bara” trestegshoppare eller inte.
     Läs hela intervjun ”Det jag minns bäst är ändå stämningen på arenan. Alla hejade på mig när jag hoppade och det var mäktigt!”
     PS. I augusti fortsatte Emelie sin fina hoppning med lag-EM-deltagande, 13.53 på Finnkampen och första SM-guldet.
     / A. Lennart Julin