Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 9 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


– Adrenalinet pumpade så mycket att jag vid några tillfällen fick stanna upp och andas för att kunna koncentrera mig på tekniken!

– Adrenalinet pumpade så mycket att jag vid några tillfällen fick stanna upp och andas för att kunna koncentrera mig på tekniken!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i augusti: Jesper Arbinge

 26 sep, 2019.Även om han samlat en del medaljer på USM och JSM och gjort en del landskamper som ungdom och junior var kulstötaren Jesper Arbinge nog ganska anonym för de flesta när 2019 började. Ett pers på 16.66 som 21-åring är ju bra men inte ögonbrynshöjande.
     Men när augusti var över hade ögonbrynen verkligen lyfts: Perset hade ju förbättrats med precis två meter och Jesper hade under ett par intensiva sensommarveckor hunnit med att debutera i seniorlandslaget vid Finnkampen och ta sin första SM-medalj i Karlstad!
     Hade visat potential
     Hur var denna resultatexplosion möjlig? Jo, den uppmärksamme bör ha noterat att Jesper som 19-åring gjorde 18.46 med 6.0 kg (faktiskt då 6:a genom tiderna i P19) och 16.25 med 7.26 kg. Något som indikerade att där borde kunna finnas en ”uppdämd utveckling” – vilken nu alltså togs ut i ett svep som 22-åring.
     Jespers stora lyft gjorde honom också till friidrott.se:s val av ”Månadens friidrottare” för augusti. För även om han utvecklades hela sommaren var det något alldeles extra med augusti.
     Super-augusti
     Under drygt tre veckor där vann Jesper JSM22, kvalade in till Finnkampen med nytt pers (18.40) på Göteborgs GP, kom 2:a i Finnkampen med nytt pers (18.66) och tog SM-brons med nästpers (18.64, alltså bara 2 cm från pers).
     Augusti bjöd faktiskt på karriärens fyra längsta stötar, åtta av de tio längsta och tretton av de totalt sexton 18m-stötarna.
     Läs vår Månadens-intervju ”Finnkampen var helt klart årets roligaste tävling. Att få betalt för all träning och uppleva den publiken var fantastiskt!” där Jesper själv berättar om vad som låg bakom årets stor lyft liksom förstås om tankarna inför framtiden.
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 2.12 - 9.12

Förra veckan
Veckan 25.11 - 2.12

Två veckor sedan
Veckan 18.11 - 25.11