Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Daniel debuterade i Bottnaryd som P17 för snart elva år sedan och slog i somras till med 71.86 - dryga fyra meter längre än Gerd Kanters åtta år gamla banrekord.

Daniel debuterade i Bottnaryd som P17 för snart elva år sedan och slog i somras till med 71.86 - dryga fyra meter längre än Gerd Kanters åtta år gamla banrekord.
Foto: Deca Text & Bild

Historien om en speciell tävling

 5 apr, 2020.Det mesta kända exemplet på att de livskraftigaste innovationerna inom friidrotten ofta - dessutom inte sällan av en tillfällighet - föds hos "gräsrötterna" är "storstadsmarorna".
     De började ju i mitten på 1970-talet med ett hugskott om ett engångslopp i New York men utvecklades snabbt till en global folkfeströrelse som nu är en så etablerad del av dagens friidrott att det känns som den alltid funnits.
     Ett inhemskt gräsrotsinitiativ som också gått från engångshändelse till ett nu välkänt traditionellt inslag i tävlingskalendern är "Bottnarydskastet". 2019 genomfördes tävlingen för 21:a gången och kunde då glädjas åt ett av hela friidrottshistoriens allra längsta diskuskast - Daniel Ståhls 71.86!
     Att tävlingen nått internationellt renommé är snudd på obegripligt eftersom det handlar om en tradition som skapats - och dessutom framgångsrikt upprätthållits i över två decennier- av en liten förening på en ort med bara runt sjuhundra innevånare.
     Imponerande statistik!
     En lysande illustration av vad ideell kreativitet och engagemang kan åstadkomma också i dagens verklighet. Något som Friidrottsgalan i november i fjol därför ville uppmärksamma och hylla genom att tilldela "Bottnarydskastet" galans speciella hederspris!
     I vår specialartikel "21 år med Bottnarydskastet" berättar vi mer om tävlingens historia i text och bild och sammanfattar vad som presterats så här långt i djupa bästalistor för de åtta seniorgrenarna. Och det är sannerligen ett imponerande statistiskt facit!
     / A. Lennart Julin