Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Noah Lyles förde USA:s pinne i mål först och säkrade därmed USA:s första guld på 4x100m sedan VM 2007!

Noah Lyles förde USA:s pinne i mål först och säkrade därmed USA:s första guld på 4x100m sedan VM 2007!
Foto: Deca Text & Bild

Doha-återblick: 4x100m-revolutionen

 13 apr, 2020.Ett stort friidrottsmästerskap är egentligen inte ETT mästerskap utan det sammanfattande namnet för en bit över fyrtio enskilda mästerskap som av tradition genomförs samordnat (t o m mer eller mindre samtidigt) på samma plats. Så det är egentligen inte att förvånas över att allt intressant som händer i denna flodvåg av spektakulära prestationer inte blir uppmärksammat efter förtjänst.
     Framförallt tar stor dramatik och sensationella rekord helt naturligt hand om det mesta utrymmet inte bara i medierna utan också i våra egna hjärnor. Därför är det inte så märkligt att en gren på VM nu senast i Doha upplevde sitt ”all-time high” kvalitetsmässigt utan att få några stora reaktioner eller ovationer ens internt inom den internationella friidrottsfamiljen.
     Men bättre sent än aldrig:
     I vår specialartikel ”Grenrevolutionen som passerade obemärkt” tittar vi närmare på manliga korta stafetten som i Doha upplevde en genomgripande uppdatering av toppen på världsbästalistan genom tiderna. Vi söker också efter svar på frågan vad som kan ha legat bakom denna plötsliga och oaviserade standardhöjning.
     / A. Lennart Julin