Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 24 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Det var en gång för över 30 år sedan

 19 apr, 2020.”Den stackars publiken hade långa perioder en hopplös uppgift om man ville hinna med att se alla OS-segrare, världsmästare och världsrekordhållare som var i aktion. ....
     Höjdpunkterna var så många och resultatnivån genomgående så hög att en tävling som manligt spjut som höll ren VM-finalklass nästan drunknade i konkurrensen om publikens uppmärksamhet. Det säger det mesta om hur bra den här tävlingen var.”

     Citatet kommer från ett drygt trettio år gammalt nummer av tidningen ”Friidrott” och den tävling som avsågs – och som ägnades 7½ sida i tidningen! – var 1989 års upplaga av DN Galan som då gavs det omedelbara omdömet ”Den kvalitetsmässigt bästa DN Galan någonsin”.
     Hur står sig 1989 nu 2020?
     Men det var då och det har gått över tre decennier sedan dess och friidrotten har utvecklats och förändrats på så många sätt. Hur skulle vi med dagens moderna referensramar ranka det som 1989 betecknades som ”tidernas” DN Gala?
     I specialartikeln ”En gala för historieböckerna” har DN Galan 1989 analyserats vad gäller såväl resultatnivåerna som startfältens kvalitet meritmässigt och det är en klart intressant bild som växer fram.
     Och i slutet av artikeln presenterar vi också en oväntad och ganska komplex koppling mellan DN Galan 1989 och vad som hände på samma arena trettio år senare vid Finnkampen 2019!
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Förra veckan
Veckan 10.2 - 17.2

Två veckor sedan
Veckan 3.2 - 10.2