Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Hur annorlunda var 110m häck en gång i tiden jämfört med hur det var för Doha-mästaren Grant Holloway i höstas?

Hur annorlunda var 110m häck en gång i tiden jämfört med hur det var för Doha-mästaren Grant Holloway i höstas?
Foto: Deca Text & Bild

Friidrott en materialsport?

 26 apr, 2020.Den nya generationens löparskor med extra tjocka sulor med inbyggda ”kolfiberskenor” blev ett i friidrottsvärlden allt intensivare debatterat ämne under fjolåret – då i första hand med fokus på landsvägslöpningen.
     En debatt som inte heller stannade av när World Athletics (Internationella Friidrottsförbundet) i början av detta år kom med nya riktlinjer. För riktlinjerna innebar att man i princip godkände den nya konstruktionen, något som vissa ansåg skulle få olyckliga konsekvenser för friidrotten.
     Något som alltid funnits?
     I diskussionen om de nya skorna används av förespråkarna ofta argumentet att materialutveckling alltid har varit en del av idrotten i allmänhet och även av friidrotten specifikt.
     Framförallt glasfiberstavarna och allvädersbanorna lyfts gärna fram som exempel på ”materialutveckling” som inom friidrotten revolutionerat förutsättningarna och därmed resultatnivåerna.
     Få nu var med då
     Fast båda dessa förändringar ligger så pass långt tillbaka i tiden – mer än ett halvt sekel faktiskt – att de flesta som nu använder argumentet aldrig själva upplevt ”revolutionerna”.
     Det kan därför vara intressant att titta tillbaka på dessa och andra ”materialhändelser” i friidrottens historia för att reda ut vad som hänt, när det hände och vilka de faktiska konsekvenserna blev.
     Det gör friidrott.se nu i miniartikelserien "Friidrott en materialsport". Första delen som handlar om utvecklingen av banorna, startblocken och häckarna presenteras idag!
     Direkt till "Friidrott en materialsport? - Del 1"
     / A. Lennart Julin