Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Deca Text & Bild

En ny tideräkning även på arena?

 13 jun, 2020.Det var den 26 april som friidrott.se inledde sin artikelserie ”Friidrotten en materialsport?” och i dag är det dags för den åttonde och sista delen i denna friidrottshistoriska exposé. När vi presenterade den första delen var det med introduktionen:
     Den nya generationens löparskor med extra tjocka sulor med inbyggda ”kolfiberskenor” blev ett i friidrottsvärlden allt intensivare debatterat ämne under fjolåret – då i första hand med fokus på landsvägslöpningen.
     Idag sluter vi cirkeln genom att titta närmare på detaljerna i de nya skoreglerna och vilka specifika förändringar som skett jämfört med hur det traditionellt varit.
     Allra viktigast är frågan vilken effekt på resultaten som de nya skorna kan tänkas få inom arenafriidrotten (avd de betytt på landsväg har vi ju redan sett). För World Athletics gav i vintras grönt ljus till att använda kolfiberskenor i alls slags skor, alltså inte bara de avsedda för landsvägslöpning.
     Vad kommer att hända?
     Några enstaka lopp pekar faktiskt på att den resultatrevolution vi redan hunnit uppleva på landsväg också kan komma att sprida sig till arenorna. I takt med att utetävlandet nu börjar rulla igång på åtminstone nationell nivå runtom i världen kommer vi förmodligen ganska snart att veta mer om effekterna även på bana.
     Påverkas alla grenar eller bara vissa? Och hur ”substantiell” blir påverkan? Kommer det bli så att hela friidrottshistorien resultatmässigt rentav kommer att få en så tydlig brytpunkt att man i framtiden kommer att dela in den i epokerna ”Före nya skorna” och ”Med nya skorna”?
     Läs artikeln ”Friidrotten en materialsport? – Del 8: Nya skor även på arena!”.
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2