Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Jonas Glans sänkte

Jonas Glans sänkte "Musses" svenska rekord med fyra sekunder.

Svenskt rekord för Jonas Glans:
"Väntat på det här i hela karriären"

 8 nov, 2020.Vilket sätt att avsluta veckan! Jonas Glans (f.d. Leanderson) och Sarah Lahti sätter båda svenska rekord i en landsvägstävling i tyska Dresden under söndagen.
     Jonas Glans, i sitt första lopp sedan 3000m-loppet på Inomhus-EM i Glasgow för 20 (!) månader sedan, sänkte Mustafa Mohameds rekord från 18 maj 2008 med fyra sekunder till 28:08 och vann också loppet. David Nilsson tangerade ”Musses” numera gamla rekord på 28:12 och slutade trea.
     
     "Har väntat hela min karriär på svenskt rekord"
     Loppet avgjordes över fyra varv, och Glans varvtider löd: 7:02, 7:05, 7:04 och sista på 6:55 – ett sistavarv där han också avgjorde loppet genom att spurta ifrån tvåan Boch och trean Nilsson.
     - Det känns helt fantastiskt. Jag har väntat hela min karriär på att sätta svenskt rekord. Men det kom som en stor chock, eftersom jag inte tävlat på 1.5 år. Så det var inget jag hade förväntat mig. Jag siktade på att springa kanske en minut långsammare än vad jag gjorde – kanske slå pers (28:41 lyder Jonas tidigare PB). Men när man väl springer och det känns bra så var det bara att hänga på David och se hur längde det höll. Man har tydligen dålig koll på sin kropp, säger Jonas när vi når honom under mellanlandningen i Frankfurt.
     
     Hade laddat i två veckor
     Jonas Glans valde att ställa in ”Coronasäsongen”, men valde nu – med två veckors varsel – att ställa upp på tävlingen efter att ha hört sig för med löparkompisen David Nilsson.
     - Det var det enda som fanns, berättade David. Och då har jag tänkt och laddat inför detta i två veckor. Men jag har inte tränat något som pekar på det här resultatet. Jag har tränat en gång om dagen. Mest grundträning, säger han.
     På frågan om de längre distanserna kan bli en ny satsning för Jonas svarar han:
     - Jag har aldrig fått möjligheten att satsa fullt ut på distansen på tävling. Det här var bara mitt tredje lopp på 10 km landsväg. Men jag har bestämt mig för att lägga 1500m bakom mig, dels på grund av min strulande fot. Så för mig känns det naturligt att satsa på längre distanser. Jag är sugen på gatlopp. Men jag vill ligga ganska lågt och inte lova något för framtiden, säger Jonas – som fortfarande känner av foten.
     Hur ska du fira det här då?
     - Nu ska jag hem till min fru i Malmö och se serier. I morgon blir det tillbaka till plugget, säger Jonas, som numer studerar till byggingenjör.
     /Gustav Orbring