Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Simon klättrade i ett svep från 38:e till 5:e plats genom tiderna när han 29 augusti sänkte perset med 16 sekunder ned till 8:25.

Simon klättrade i ett svep från 38:e till 5:e plats genom tiderna när han 29 augusti sänkte perset med 16 sekunder ned till 8:25.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i augusti: Simon

 27 jan, 2021.Personliga rekord beskriver inte alltid den verkliga kapaciteten. Inte minst på medel/långdistans handlar det väldigt mycket om att när formen är på topp komma med ”i rätt lopp”. Dvs där konkurrens och farten är optimal för att plocka ut det där allra bästa man förmår.
     Och om allting stämmer kan effekten bli spektakulär, fråga bara Lidingös hinderlöpare Simon Sundström. I somras var hans pers 8:41 och han hade sedan 2018 samlat ihop ytterligare åtta lopp på 8:42-8:51. Siffror som indikerade att det nog borde kunna bli en bit under 8:40 ”i rätt lopp”.
     Lyftet i Lyon
     Men var fanns detta ”rätta lopp” sommaren 2020? Simon fick av en tillfällighet höra om ett lopp för de bättre fransmännen som skulle gå två veckor efter SM och en vecka före Finnkampen i Lyon-förorten Décines-Charpieu 29 augusti.
     Och visst blev det rätt lopp så perset sänktes en bit under 8:40. En ganska bra bit faktiskt: Närmare bestämt nästan 15 sekunder!! För Simon sprang nämligen i mål som 4:a på 8:25.35!
     En tid som i ett svep lyfte honom ända upp till 5:e platsen genom tiderna bakom bara Mustafa Mohamed, Anders Gärderud, Dan Glans och Napoleon Solomon!
     Näst snabbaste på tio år
     På de tio år som gått sedan Musse avslutade sin hinderkarriär 2010 var det bara Nappe en gång (8:23 i Rom 2018) som sprungit fortare.
     Så Simons prestation gjorde honom väl kvalificerad som friidrott.se:s val till ”Månadens” för augusti 2020 – för den stämde ju perfekt in på kriterierna ”positiv, glädjande och gärna också överraskande.
     I vår Månadens-intervju ”Visste att jag var i bra form, men det var ändå en chock att kapa så mycket som jag gjorde!” berättar Simon om hur han själv ser på det stora lyftet och vad som ledde fram till det.
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 23.2 - 1.3

Förra veckan
Veckan 16.2 - 23.2

Två veckor sedan
Veckan 9.2 - 16.2