Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Det var Jonas själv som anförde rekordloppet från 6 km och hela vägen in till målet efter 10 km.

Det var Jonas själv som anförde rekordloppet från 6 km och hela vägen in till målet efter 10 km.

Månadens i november: Jonas

 13 apr, 2021.När det den 8 november i fjol kom rapporter om att Jonas Glans vid en tävling i Dresden satt svenskt rekord på 10 km väg var den första reaktionen nog hos ganska många: Men vem är det? Helt förståelig reaktion för det var faktiskt den allra första tävlingen för Jonas Glans!
     Men det var förstås inte någon debut för personen Jonas som i verkligheten tillhört den svenska löpareliten i ungefär tio år – fast då under namnet Jonas Leanderson (med ett s).
     Rekord i första loppet på 1½ år
     Ändå var det svenska rekordet – hans första i karriären – högst anmärkningsvärt med tanke på att Jonas i Dresden faktiskt gjorde sin första tävlingsstart sedan 5:e platsen på 3000m vid inne-EM i Glasgow i mars 2019, dvs på över ett och ett halvt år.
     Dock var en sådan succécomeback efter ett långt tävlingsuppehåll ingenting nytt för Jonas själv. För när han blev friidrott.se:s ”Månadens” i oktober 2015 var det för karriärens första senior SM-guld som kom i terräng i vad som var en tävlingscomeback efter ett uppehåll på litet drygt ett år.
     Två mästerskapsfinaler som junior
     Överhuvudtaget kan Jonas karriär efter juniorframgångarna (5:a på JEM som 18-åring och 12:a på JVM som 19-åring, båda på 1500m) bäst beskrivas som en evig serie av comebacker efter långa skadeavbrott. Två år – 2012 och 2015 – blev det inte ens någon enda bantävling alls.
     När många nog för länge sedan skulle ha gett sig har Jonas hela tiden kommit tillbaka och på något märkligt sätt också hunnit med att bl a notera fyra EM-starter (två ute och två inne), sex Finnkamper och sex individuella senior-SM-guld.
     I vår specialintervju ”Det är min kärlek till löpningen som motiverat mig. Jag hade nog tränat lika mycket även om jag inte tränade för att tävla.” berättar Jonas om varför han trots de ideliga skadorna ändå inte gett sig och avslutat karriären.
     Negativa splits
     En faktor har alldeles säkert varit känslan av att där hela tiden funnits mer outtaget, framförallt på längre sträckor. Och så är det faktiskt fortfarande att döma av rekordloppet i Dresden:
     För trots att det alltså var tävlingscomeback efter långt uppehåll och trots en ovan tävlingsdistans var det faktiskt Jonas själv som såg till att det blev ”negativa splits” (dvs snabbare andra halva) genom att anföra loppet de sista fyra kilometerna!
     / A. Lennart Julin