Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Höjdhoppsonsdag 3: Skall Scott frälsa USA?

Omskriven i

Omskriven i "Track & Field News"

 14 apr, 2004.Det är ett bra tag sedan USA var att räkna med i medaljstriderna i höjdhopp. I början och mitten på 90-talet hävdade sig 67:orna Hollis Conway och Charles Austin väl, men när formkurvorna för dessa två 2.40-hoppare sedan vek nedåt fanns inga landsmän kapabla att ersätta.
     Senaste USA-medaljen i stora sammanhang var Austins brons på IVM99 och på de sju världsomfattande mästerskapen (1 OS, 3 VM, 3 IVM) därefter är placeringsserien för bäste amerikan 8 – 11 – 4 – 9 – 10 – 7 – 9! Så den entusiastiska uppmärksamhet som amerikanska friidrottsfantaster nu ägnar 86:an Scott Sellers är logisk.
     Sellers klarade 2.08 för två år sedan, 2.22 i somras och 2.27i nu senast i mars! En utvcklingskurva som ligger ett par-tre cm ovanför vad ett år äldre Linus Thörnblad hade motsvarande säsonger (2.06 – 2.19 – 2.24i). Fast skall amerikanen bibehålla det försprånget på Linus över sommaren krävs alltså 2.33 nu utomhus!
     Det är dock ytterst tveksamt om de två kommer att mötas på JVM i Grosseto om tre månader. Ty inte ens i friidrottskretsar i USA är JVM något man förstår värdet av eller riktigt bryr sig om. Den enda internationella tävling man tycks känna till är OS och att döma av debatten på Track & Field News forum är den förhärskande uppfattningen att Sellers skall strunta i JVM nu när han har chans på en plats i USA:s OS-trupp.
     Både-och är nämligen en omöjlighet eftersom USA:s OS-uttagningar frontalkrockar i kalendern med JVM. Fast skall det bli något OS krävs inte bara en topp-3-placering på uttagningarna utan också att unge herr Sellers klarar A-kvalgränsen 2.30.
     Men även om sommarens val mellan Grosseto och Athen kan sluta med "ingendera" så är det ändå klokt att att lägga namnet Scott Sellers på minnet. Karriären hittills signalerar nämligen att det handlar om någon som har den där specifika höjdtalangen.
     Enda orosmomentet är väl om den tidiga hysteriska uppmärksamheten slår tillbaka senare, så som den tycks ha gjort för Alan Webb. Denne hyllades som en ren "Messias" i sitt hemland då han 18 år gammal 2001 slog Jim Ryuns 36 åriga high school-rekord på engelska milen, men har sedan inte varit i närheten av den nivån. Enorma förväntningar kan vara en tung börda.